Közélet

Köhögve, maszk nélkül ellenőrzött a járványügyes a gyermekszívsebészeten, majd kiderült, szamárköhögéssel kezelik

MTI/Balogh Zoltán
MTI/Balogh Zoltán

Köhögött, mégis maszk nélkül végzett járványügyi ellenőrzést hétfőn a fővárosi kormányhivatal munkatársa az országos kardiológiai intézet (GOKVI) gyermekintenzív osztályán. Majd két nap múlva maga jelentette, hogy beteg, szamárköhögéssel kezelik – közölte a Népszava.

A lap cikke szerint a beteg ellenőr a múlt hét elején a gyermekszívsebészet után a Semmelweis Egyetem Tűzoltó utcai gyermekklinikáját is felkereste, de ott betegekkel nem találkozott, csak az egyik irodában járt. A Népszava úgy tujda, hogy mindkét intézményben megtették a járványmegelőző intézkedéseket, keresik kikkel került kapcsolatba a beteg járványügyes hivatalnok, oltásokat rendeltek, és elkülönítették azokat a gyerekeket, akik esetleg megfertőződhettek.

A Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet (GOKVI) gyermekkardiológiai intenzív részlegén, ahol a járványügyes hétfőn maszk nélkül hosszabb időt is eltöltött, szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülötteket kezelnek.

Arról, hogy az ellenőr fertőzőbeteg volt, csak csütörtökön értesültek az intézményben. A csecsemők immunrendszere még kialakulatlan, és szamárköhögés elleni oltást is két hónapos korban kapnak először. Azaz, az intézmény két szintjén lévő csecsemő és gyermekintenzív osztályon lévő kicsik gyakorlatilag védtelenek voltak.

A lapnak a GOKVI kommunikációs osztálya azt írta: „jelenleg intézetünkben az esetből kifolyólag nincsen fertőzött kisgyermek, vagy kolléga. Fokozott higiénés óvintézkedéseket tettünk, a gyermekek állapotát folyamatosan figyelemmel kísérjük.” A szamárköhögés lappangási ideje 2-4 hét, tehát, csak néhány hét múlva derülhet ki, hogy a GOKVI-ban hány embert fertőzött meg a járványügyes ellenőr.

Egy infektológus arról beszélt a Népszavának, hogy a betegség lefolyása csecsemő korban meglehetősen súlyos: magas lázzal és rosszindulatú köhögési rohamokkal jár. A túlzó köhögés légzésleállást is okozhat. Emiatt az agyban oxigénhiány keletkezik, ami akár tartós károsodással is járhat. Arról, hogy a kórházban miért nem állták útját a szemmel láthatóan is beteg ellenőrnek, a Népszava forrásai azt mondták: többször kérték, tegye fel legalább a maszkot, előbb visszautasította, majd rövid időkre föltette, de újra meg újra lehúzta az arcáról, mondván fullad.

Mindenki fél, és az ellenőrökkel senki nem mer határozottabb lenni

– magyarázták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik