Közélet

Rézkábelt akartak lopni, de a teljes magyar kőolajimportot akasztották meg

ÜGYÉSZSÉG
ÜGYÉSZSÉG

Vádat emelt két fóti illetőségű férfi és egy nő ellen a Budakörnyéki Járási Ügyészség, akik kábelt akartak lopni és eközben megzavarták a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolajszállítást.

Az elkövetők földbe fektetett rézkábelek után kutattak, azokat kiásva próbálták meg eltulajdonítani.

A Pest Vármegyei Főügyészség közleménye szerint fémkeresővel próbálták megtalálni a kábeleket szerte Pest vármegyében.

A kutatás során jutottak el 2023 februárjában Alsónémedi térségébe, ahol sikerült detektálniuk egy ipari kábelt. Ezt követően kézi szerszámokkal kutató gödröt ástak és megtaláltak egy “Bányaüzemi optikai kábel” feliratú sárga jelölőszalagot. A figyelmeztető szalag ellenére tovább ástak és meg is találták a műanyag védőcsőben elhelyezett kábelvezetéket, amelyből kivágtak egy körülbelül 20 centiméteres darabot. Ezután a gödör betemetése nélkül elhagyták a helyszínt.

A kábel elvágásával az elkövetők több órára zavart okoztak a Szlovákiából Magyarországra irányuló kőolajszállítást koordináló elektronikai rendszerben. A hiba teljes kijavítása – a szolgáltatás visszaállítása után is – több napot vett igénybe.

Az egyébként mindössze háromezer forint értékű vezetékdarab eltulajdonítása miatt okozott rongálás helyreállítási költsége közel négymillió forintra rúgott.

Az elkövetők a mintavétel után nem tértek vissza a helyszínre, viszont 2023 márciusában Pilismarót közelében újabb ipari kábelt detektálak. Ezen a helyszínen már nagyobb feltáró munkába kezdtek, amelyhez kézi szerszámokon túl aggregátort és arról üzemeltetett sarokcsiszolót, valamint fogadott munkásokat is bevetettek.

Egy előre meghatározott vonalon hat darab – 9 és 20,5 méter közötti hosszúságú – gödröt ástak, ezzel mintegy 150 méter hosszan tártak fel földkábelt. Ezután a kábelt a gödrök végeinél a sarokcsiszolóval elkezdték elvágni azért, hogy az így kapott darabokat egyenként ki tudják húzni. Elvinni azonban azokat már nem sikerült, mert időközben rendőrök érkeztek a helyszínre.

A Budakörnyéki Járási Ügyészség az elkövetőkkel szemben közérdekű üzem működése megzavarásának bűntette valamint lopás vétsége és lopás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik