Közélet

Orbán Viktor újabb helyreigazítási pert vesztett a Spar-ügyben

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Hétfőn ismét sajtópert vesztett a miniszterelnök: a múlt héten az Economx (korábban Napi.hu) gazdasági lap, most pedig az Index ellen bukta a helyreigazítási pert Orbán Viktorírta meg a Media1.

Orbán azért perelte be a kormányközeli portált, mert az Index is szemlézte Hans Reisch SPAR-vezérigazgató osztrák interjúját, amiben arról beszélt, hogy Orbán oligarchái miatt von ki vagyont Magyarországról.

Az elsőfokú bíróság azonban az Indexnek adott igazat. Az ítélet szerint Orbán közszereplőként köteles tűrni, ha a sajtóban kritikus vélemény jelenik meg róla. A bíróság szerint korrekt módon járt el az Index, mivel pontosan idézték Reischt, nem sértették meg Orbán becsületét, biztosították a válaszadás lehetőségét, és állást sem foglaltak Reisch nyilatkozatának igazságtartalma mellett.

Az Indexnek így nem kell helyreigazítást közölnie, Orbánnak viszont meg kell fizetnie a perköltséget.

Orbán a Reisch-szemle miatt az Economx és az Index mellett beperelte a 24.hu-t, a Hírklikket, a Klubrádiót, a 444-et, a Pécsi Stopot és az RTL-t is. Az Economxot szemléző Klubrádió május 4-én elvesztette a perét, de fellebbez az ítélet ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik