Közélet

Mentőövet dob a kormány a távhőszolgáltatóknak, amelyek épp egy kormányzati döntés miatt kerültek bajba

MTVA / Bizományosi: Róka László
MTVA / Bizományosi: Róka László

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjakhoz kapcsolódó, év eleji jogszabály-módosításból fakadó többletkiadásaikat. A közel száz településen működő társaságok így együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz jutnak – közölte az Energiaügyi Minisztérium szombaton az MTI-vel.

Amint arról lapunk beszámolt: idén január óta a víziközmű-szolgáltatók a távhőcégek felé is az egységesített, nem lakossági vízdíjak alapján számláznak. Ennek oka, hogy MEKH új állásfoglalása alapján – a korábbiakkal ellentétben – a megvásárolt háztartási meleg víz nem minősül közvetített szolgáltatásnak. Ezzel megszűnt az a 2014 óta folytatott gyakorlat, amely szerint a víziközmű-szolgáltatók a távhőcégekkel szemben csak a rezsicsökkentetett díjat érvényesíthetik. Ennek nyomán a távhősök idén már drágán veszik a vizet, ugyanakkor törvényi kötelességük, hogy a felmelegített vizet rezsicsökkentett áron adják tovább a lakosságnak, a befagyasztott áraikat nem emelhetik meg.

Ez a helyzet országosan több tíz milliárdos plusz tételt róhat a szolgáltatókra. Ilyen díjtételek mellett azonban a működési költségeket sem tudja kigazdálkodni a szektor, amely már a vízdíjemelés előtt is életképtelen volt állami kompenzáció nélkül.

A távfűtési ágazat szereplői az elmúlt hónapokban többször is kérték a kormányt, hogy a távhőkasszából fizessék ki a veszteségeiket.

Az Energiaügyi Minisztérium szombati közleménye szerint 2024. január elsejétől a nem lakossági fogyasztók a korábban több mint 900 féle víz- és csatornadíj helyett egységes alap- és fogyasztással arányos díjakat fizetnek. A módosítás kiegyenlítette a legalacsonyabb és a legmagasabb tételek közötti, az ivóvíznél akár 49-szeres különbséget – írták. Közölték, hogy a jelentős mennyiségű vizet használó távhőszolgáltatók kiszámítható gazdálkodása és zavartalan működése érdekében a kormány e társaságok többletkiadásait rendszeres támogatásaik megemelésével kompenzálja. A kihirdetett rendeletmódosításnak megfelelően a szükséges forrásokat az év elejéig visszamenőleg térítik meg összesen 7 milliárd forint értékben.A több mint 670 ezer lakossági díjfizetőt ellátó távhőszolgáltatók bevételekből meg nem térülő kiadásait a távhőkassza útján ellentétezi a költségvetés. A következő gázév elejéig, idén szeptember végéig a korábbi kormánydöntésekben biztosított források szolgálják a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzését, a családok védelmét – írta közleményében az Energiaügyi Minisztérium. (MTI)

Kapcsolódó
Mentőövért kiáltanak a magyar távhőcégek, a kormány még mindig nem lépett
A szolgáltatók úgy látják: a minisztérium nem foglalkozik a problémájukkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik