Belföld

Gyurkó Szilvia: Fontos lenne, hogy a gyerekvédelem ne politikai termékként legyen kezelve

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A gyerekvédelmi szakember szerint nem segít, ha az emberek egymás megbélyegzésére használják a pedofíliát a politikai arénában.

A Deutsche Welle magyar nyelvű csatornája Gyurkó Szilviát, a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány vezetőjét kérdezte az elmúlt hetek legnagyobb közéleti viharát kavaró kegyelmi botrányról és annak tágabb kontextusáról.

Nagyon nagy különbség van aközött, hogy mit mondunk és mit teszünk. A gyerekvédelmi rendszer az egy olyan ellátórendszer az államon belül, ami évtizedek óta görget maga előtt strukturális problémákat

– mondta a videóban a gyerekvédelmi szakértő, hozzátéve, hogy, ami most szembejött 2024-ben, az egyrészt a tettek és szavak közti szakadék, másrészt a több évtizedes halogatás következménye. Az ügy miatt Alaptörvény-módosítást is kezdeményező Orbán Viktor ugyan azt mondta, hogy most nem jogászkodásra van szükség, a kormány még szigorúbb gyerekvédelmi törvényeket lengetett be, és erre maga a miniszterelnök is ígéretett tett szombati évértékelő beszédében.

Gyurkó erre utalva azt nyilatkozta, hogy a területen tényleg nem jogászkodásra van szükség, hiszen nagyon szép jogszabályaink vannak, amik nincsenek végrehajtva. Szerinte ahhoz, hogy ezeket jól végre tudjuk hajtani, kell egy olyanfajta felelős irányítás és felelős végrehajtás, amiben a szakmai támogatás, az intézményi rendszer, az erőforrások és nem utolsó sorban a pénz is oda van rakva.

Nagyon fontos lenne, hogy a gyerekvédelem ne politikai termékként legyen kezelve, és a pedofíliát ne a politikai arénában használják egymás megbélyegzésére az emberek, anélkül, hogy valójában értenék, hogy ez az egész miről szól. Az biztos, hogy életveszély, ha a gyerekvédelmet csak kommunikációs eszközökkel próbálja meg valaki kezelni. Ez nem megy anélkül, hogy valójában megszületne egy olyan politikai akarat, ami komolyan gondolja azt, hogy a jövő záloga a gyerek. Abban bíznék, hogy a magyar társadalom ezt a felelősségvállalást próbálja most artikulálni, hogy szeretnénk, ha minden gyerek biztonsága egyenlő mértékben fontos lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik