Közélet

300 ezer egy éjszaka a Mészáros Lőrinc borászának bordeaux-i birtokán nyitott szállodában

BOOKING:COM
BOOKING:COM

A jelek szerint szálloda nyílt Mészáros Lőrinc borászának bordeaux-i birtokán, amelynek története egészen a XIII. századig nyúlik vissza és egykoron Castillon herceg tulajdona volt – írta a 444.hu.

Kalocsai László még három évvel ezelőtt alapított Franciaországban céget, és megvásárolt egy neves, díjnyertes borokat készítő bordeaux-i szőlőbirtokot. A Chateau de Clotte vételára és finanszírozása nem volt ismert, de a szomszédos chateau tulajdonosa szerint korábban hatmillió euróért (akkori árfolyamon több mint kétmilliárd forintért) árulták a birtokot. A csaknem 50 parcellát magába foglaló területhez pince és műemlék jellegű épületek is tartoznak.

A vásárlás után, amelyről elsőként 24.hu számolt be még 2021-ben, az ingatlanon felújításokat terveztek, egy francia tervezőiroda honlapján fel is bukkantak a chateau tervei.

A francia cégnyilvántartás szerint Kalocsai László tavaly egy újabb céget hozott létre Winemajor Receptif néven. Ebben azonban már nem ő volt az egyedüli tulajdonos, mint a szőlőbirtokot megvásárló Winemajor SAS-ben; 50 százalékban társtulajdonosa lett a tokaji borász, Bai Edit. Ők ketten már jó ideje együttműködnek, hiszen közösen birtokolják a Winemajor Hungary Kft.-t is.

A birtokon elvégzett munkálatokban tervezőként részt vett a Tuoton Architect építésziroda, a projekten dolgozó Alliance Duplan főként épületgépészettel, napelemekkel foglalkozó cég, kivitelezőként pedig megtaláltuk a Dune Construction építőipari céget is. Utóbbi két társaság a honlapján nemcsak a referenciák között tünteti fel a Chateau de Clotte-t, hanem a projekt költségét is szerepelteti.

Az Alliance Duplan adók nélkül 8,5 millió eurós beruházásról ír, ami az elmúlt évek átlagos euró árfolyamát tekintve 3,2-3,3 milliárd forintot jelent. A Dune Construction a borközpont felújításán és a szobák kialakításán dolgozott, a projekt értékeként pedig 856 ezer eurót tüntetett fel adók nélkül, ami átszámítva 320-330 millió forint.

Vagyis a nagyjából kétmilliárd forintos vételárral együtt feltételezhetően 5-6 milliárd közötti összeget biztosan elkölthetett Kalocsai László cége a szőlőbirtokra. Ahogy a vásárlásnál, úgy ebben az esetben is felmerül a finanszírozás kérdése, hiszen a céges érdekeltségeinek bevétele és profitja alapján nem látható, hogy honnan volt tőkéje egy ilyen volumenű beruházásra – igaz, magánügylet lévén ezt nem is köteles elárulni. Ráadásul még azok a Mészáros-cégek sem termeltek elegendő profitot egy ekkora üzlethez, melyekben Kalocsai kisebbségi tulajdonos.

Ugyanakkor a tulajdonosnak nagyívű tervei vannak a birtok fejlesztését illetően: a 4 csillagos szálloda mellett lesz gyógyfürdő, borpalota, étterem és egy arab telivér ménest is szeretnének létrehozni a borbirtokon – ez már a Chateau de Clotte Linkedin-profiljáról derült ki. A projekt előrehaladott állapotban van, és az információk szerint nem egyedül, hanem befektetők segítségével valósul(t) meg minden, ami már a finanszírozás kérdésére is választ adhat.

A Chateau de Clotte már a Booking.com-on is megjelent, így bárki foglalhat szállást magának a birtokra.

Az erkélyes junior lakosztályban 289 ezer forintba kerül egy éjszaka két főre (az árban benne van a reggeli is), míg a hagyományos lakosztályban 314 ezer forintot kell fizetni. Ugyanez a főszezonban, júliusban 324, illetve 362 ezer forintba kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik