Közélet

Régi motorost mentett fel Orbán Viktor

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Legutóbb a kormányzati személyügyi központot irányította.

Megjelent a Magyar Közlönyben a miniszterelnök határozata Szeiler Orsolya helyettes államtitkár felmentéséről. Indoklás ezúttal sincs, Orbán Viktor a kormányzati igazgatásról szóló 2018. évi CXXV. törvény 228. § (2) bekezdés b) pontjára hivatkozik, ám ez csak arról szól, hogy a helyettes államtitkárok kormányzati szolgálati jogviszonya megszüntethető lemondással, illetve felmentéssel.

A kormányfő – a Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkára, Bordás Gábor javaslatára – gyakorlatilag azonnali, április 9-ei hatállyal mentette fel a helyettes államtitkárt a tisztségéből.

Életrajza szerint Szeiler Orsolya eddig a kormányzati személyügyi központot irányította helyettes államtitkárként, ám gyakorlatilag 1999-től csaknem mindig valamelyik minisztérium munkatársa volt.

Az első Orbán-kormány idején a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban kezdte, utána különböző kormányok alatt dolgozott az Igazságügyi Minisztériumban, a Belügyminisztériumban, a Szociális és Munkaügyi Minisztériumban, a Miniszterelnöki Hivatalban, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban.

Két évre átigazolt ugyan Áder János Köztársasági Elnöki Hivatalába, ám utána visszatért. A Miniszterelnökség, a Miniszterelnöki Kormányiroda után 2022-ig Varga Judit mellett dolgozott, az igazságügyi közszolgáltatásokért felelt. Helyettes államtitkárként népszerűsítette az áldozatsegítő központokat.

Szeiler Orsolya tavaly év végén a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Kormányzati Szakmai Napján arról beszélt, hogy a közigazgatásra hatalmas teher hárul a különböző válságok miatt. Azt is mondta, hogy a szakmai felkészültség mellett fontos a köztisztviselők lelki rugalmassága, alkalmazkodóképessége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik