Közélet

Menczer Tamás összefüggést talált a gödi akkugyár és a 13. havi nyugdíj között

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Fidesz kommunikációs igazgatója még külügyi államtitkárként válaszolt Ungár Péternek.

Az LMP társelnöke Szijjártó Péter miniszterhez intézett kérdésében emlékeztetett rá, hogy tavaly december 14-én írták alá a szerződést, amely szerint a Samsung SDI Magyarország Zrt. 67,810 milliárd forintos beruházásához 13,867 milliárd forintos támogatást kap a kormánytól. Ungár Péter szerint a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) 2023-as listája alapján a támogatást új gyártósorra nyújtja az állam, ezzel mintegy 25%-át megfinanszírozza a Samsung tervezett újabb beruházásának.

Az LMP politikusa szerint a Samsung SDI a támogatásért többletlétszám-vállalást sem tett, ami több kérdést is felvet.

  • Igazak azok a dél-koreai lapokban megjelent információk, hogy egy harmadik akkumulátorgyárat is építene a Samsung Gödön, az állami forrás a gödi gyár további kapacitásbővítését támogatja?
  • Mekkora tevékenység/kapacitásbővítést jelentene az új tervezett beruházás és hol valósulna meg pontosan?
  • Mi indokolta a 25%-os intenzitású támogatás megítélését?
  • Milyen plusz vállalásokat várnak a Samsungtól?
  • Az új gyártósor telepítéséről, kapacitásbővítéséről miként tájékoztatták a helyi lakosokat?
  • Miért adnak állami támogatást a bővítésre, mikor egyértelmű, hogy a gödiek ellenzik azt?

Ungár Péter szerint a gödi Samsung-gyár működését folyamatos botrányok kísérik, indokoltabb lenne a cég működését felfüggeszteni, mint állami támogatásokkal jutalmazni.

A volt külügyi államtitkár, Menczer Tamás arra nem válaszolt, miért kap újabb állami támogatást a környezetszennyező gödi Samsung gyár, ám biztosította Ungár Pétert (akit lebaloldalizott), hogy mint mindig

  • a tárgyalások lezárása után lesz tájékoztatás,
  • ennek a beruházásnak is meg kell felelnie a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak.

Egyetlen gyár sem épülhet, működhet, ha az emberek életét, a környezetet veszélyezteti, tette hozzá. A volt külügyi államtitkár szerint a Fidesz-kormány stratégiai célja, hogy a válságok idején is megvédje a magyar emberekkel közösen elért eredményeket. Levezette azt is, hogy a 13. havi nyugdíjhoz, a rezsicsökkentéshez, a családtámogatási rendszerhez, a fiatalok adómentességéhez a munkahelyek megőrzéséhez ilyen beruházások kellenek.

Menczer Tamás megítélése szerint az egész világ akarja ezeket a beruházásokat kizárólag a magyar baloldal nem. A kormánynak azonban a magyar érdek a legfontosabb, ezért a beruházásokért vívott versenyben a jövőben is részt fog  venni. A Fidesz új kommunikációs igazgatójának véleményét mindenképpen árnyalja, hogy önkormányzati szinten ugyanakkor a választások közeledtével kínossá válhat a kormánypártnak egy-egy új akkumulátoripari beruházás, a tatabányai Fidesz-frakció egyhangúlag le is szavazta gyárfejlesztési tervet.

Kapcsolódó
Óriási kormánytámogatást kapott a gödi Samsung egy „titokzatos” fejlesztésre
Csak kisakkozni lehet, hogy mire készül a Samsung SDI.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik