Belföld

A gödi Samsung-gyár miatt szigorítana az LMP

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Felfüggesztenék a működési engedélyt, ha egy akkumulátorgyár monitoring adatait nem hozza nyilvánosságra.

Az LMP benyújtotta határozati javaslatát az akkumulátorgyárak monitoring adatainak kötelező közzétételéről. A párt szerint olyan törvénymódosításokra van szükség, amelyek lehetővé teszik, a jelenlegi szabályok szigorítását, azt, hogy akár fel is függesszék annak az üzemnek a működési engedélyét, amely ezt elmulasztja.

Az előterjesztés indoklásából egyértelműen kiderül, hogy a javaslat a gödi Samsung-gyár miatt született. Mint írták, az Orbán-kormány az országot autóipari, akkumulátorgyártó nagyhatalommá tenné, ezért minősíti „nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá” veszélyes üzemek telepítését.

Az LMP szerint ehhez előzetesen környezeti hatástanulmányok kellenének, de Gödön biztosan nem készült ilyen, a helyiek hiába tiltakoztak a Samsung-gyár bővítése ellen, azt azzal „szerelték le”, hogy különleges gazdasági övezetet hoztak létre, elvették a
várostól a további építkezésekbe történő beleszólás és az iparűzési adó feletti rendelkezés jogát.

Ezzel figyelmen kívül hagyták a környéken lakók, vagy akár a társadalom érdekeit, miközben a társadalmi, környezeti és egyéb költségeket javarészt a környék lakosságára és az adott településre terhelik.

A párt abszurdnak tartja, hogy a Samsung-gyár vízjogi engedélyeit és ellenőrzését végző Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI) nem akarta kiadni az iparterületen lévő monitoringkutak vizsgálati adatait, azokért a helyi lakosoknak kellett az államot perelniük.

Az LMP szerint az adatokról automatikusan kellene tájékoztatást adni egy demokratikusan működő országban, ahol a kormány az  állampolgárai, és nem a nagyvállalatok érdekeit képviseli.

Kapcsolódó
Mérgező oldószert találtak néhány gödi kút vizében
A katasztrófavédelem nem adja ki az iparterület monitoring-kútjainak vizsgálati dokumentumait.

A javaslat kötelezné a veszélyes üzemeket a teljes körű, automatikus adatszolgáltatásra azon helyi közösségek felé, amelyek közvetlenül elszenvedik az üzemek negatív környezeti hatásait. A párt szerint a monitoring adatok nyilvánosságával a helyben élők megismerhetik, mennyire hatásosak egy üzem környezetbiztonsági intézkedései.

A monitoring adatok hiányában a kibocsátások nem ismerhetők meg, egy üzem működése akár jelentős kockázatokat is jelenthet, ezért az adatok közléséig a helyben élők védelmében az LMP a  működés késedelem nélküli és automatikus felfüggesztését tartja  indokoltnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik