Gazdaság

Óriási kormánytámogatást kapott a gödi Samsung egy „titokzatos” fejlesztésre

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Majdnem az egyötödét a magyar kormány finanszírozza a Samsung SDI új, nagy volumenű gyártósor-bővítésének. A fejlesztés és a támogatás kapcsán mindkét szereplő hónapok óta hallgat. Mi állhat a háttérben?

Tavaly december 14-én a Samsung SDI Magyarország Zrt. egy 67,810 milliárd forintos volumenű beruházása kapcsán összesen 13,867 milliárd forintnyi kormánytámogatásról írt alá szerződést – derül ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) frissített 2023-as listájából, amely az egyedi kormánydöntéssel (EKD) adott támogatásokat összegzi.

Az akkumulátoripari vállalat beruházásának tevékenységi köre a következő: „új gyártósor létrehozása, stack technológiával”, míg a beruházás pontos helyszíne nem derül ki a dokumentumból. A Samsung SDI többletlétszám-vállalást nem tett a támogatás fejében.

Ezzel az összeggel a dél-koreai multicég kapta tavaly a legmagasabb összegű EKD-támogatást, fej fej mellett a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft.-vel, amely pontosan ugyanekkora mértékű állami hozzájárulást kapott „meglévő gyártó létesítmények további egységgel történő bővítése” jogcímen. A különbség annyi, hogy a Mercedes esetében jóval nagyobb, 92,450 milliárd forintos fejlesztésről van szó, és ennek kevesebb mint hetedét állta a kormányzat. Eközben a Samsung SDI esetében

a beruházást közel 25 százalékos arányban a magyar állam finanszírozta. 

A KKM 2023 szeptemberében még fontosnak tartotta bejelenteni, hogy a Samsung SDI Gödön hozza létre Magyarország valaha volt legnagyobb kutatás-fejlesztési beruházását, amely az állam pénzügyi támogatásával valósul meg. Erre a 22,5 milliárd forint értékű projektre 5,5 milliárd forintnyi hozzájárulást adott a kormányzat. Az új gyártósor létrehozásáról szóló nagyberuházásról azonban mostanáig hallgatott a külügy, és a Samsung SDI sem közölt róla részleteket. A 24.hu mindkét szereplőnél rákérdezett, hogy hol és pontosan milyen jellegű fejlesztésről van szó, mekkora a munkaerőigény, és milyen eljárást takar a stack-technológia – ám közel egy hét elteltével egyiktől sem érkezett válasz.

Nagy eséllyel egy akkugyár-bővítésről lehet szó

Miközben Magyarországon semmilyen információ nem került nyilvánosságra a témában, az Átlátszó március elején a The Elec dél-koreai portálra hivatkozva írta meg, hogy a Samsung SDI jelenleg a második gödi akkugyár bővítését hajtja végre.

Február 27-én pedig a társaság (Dél-Koreában) megerősítette, hogy döntés született egy harmadik gödi gyár megépítéséről.

A hír szerint a tervbe vett harmadik gödi üzem létesítéséről egy ugyancsak a koreai sajtóban megjelent cikk nyomán már 2023 januárjában olvasni lehetett. A The Elec legutóbb arról számolt be, hogy az újabb magyarországi gyárba történő beruházás hátterében a Hyundai Motor Grouppal való együttműködés áll. A Samsung SDI 2026 és 2032 között a Hyundai Motor Company által az európai piacra dobott új generációs elektromos járművekhez szállítana akkumulátorokat. A portál írt arról is, hogy már javában zajlik a harmadik gyárhoz a munkaerő-toborzás,

a munkásokat a Fülöp-szigetekről veszik fel, nem pedig Európából.

A Samsung SDI magyarországi leányvállalata a Fülöp-szigeteki Tengerentúli Foglalkoztatási Hatósággal kötött együttműködési megállapodást annak érdekében, hogy a filippínó munkatársak az új magyarországi akkumulátor-gyárban dolgozhassanak – írták.

Lapunk természetesen arra is rákérdezett, hogy a közel 68 milliárdos új beruházásnak van-e köze a külföldi sajtóban megszellőztetett gyárbővítési projektekhez.

Miért nem verték nagydobra?

Mint korábban beszámoltunk róla: a helyhatósági választások közeledtével önkormányzati szinten már kínossá válhatott a kormánypárt számára, hogy nyíltan kiálljon egy-egy új akkumulátoripari beruházás mellett, Tatabányán például a helyi Fidesz-frakció egyhangúlag leszavazott egy gyárfejlesztési tervet.

Sóskúton a kormányzati akarat közbeavatkozott: az Andrada Group akkubontó-üzemének terve helyi szinten nagy lakossági ellenállást váltott ki, ám a KKM bejelentette, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánítanák a fejlesztést.

A gödi akkugyárhoz kötődő nagy arányú légszennyezésről és a dolgozók rákkeltő anyagokkal történő veszélyeztetéséről ugyanakkor már a koreai sajtó is cikkezett. A Samsung és a kormányzat reputációját tehát egyaránt ronthatja egy újabb gyárbővítés bejelentése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik