Közélet

Rengeteg nyelvvizsga-bizonyítvány lett semmis

Ritkán kerül be bűnügy a Magyar Közlöny mellékletébe.

A Hivatalos Értesítőben jelent meg az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft. közleménye arról, hogy rengeteg nyelvvizsgát megsemmisítenek. A rendelkező határozat alapján a bizonyítványok sorszámát adták közre (négy oldalon, négy sűrű oszlopban). Az ország legrégebbi és legnagyobb nyelvtudás-mérési tapasztalattal rendelkező intézménye azt írja honlapján, hogy küldetésének tekinti a hiteles nyelvtudás-mérés értékeinek megőrzését.

A vizsgaközpont a közérdek védelmére tekintettel semmisítette meg a bizonyítványokat, mivel a hivatalból indult eljárás során megállapítást nyert, hogy a megjelölt számú bizonyítványok kiállítását bűncselekmény befolyásolta, a bűncselekmény elkövetését a bíróság jogerős ügydöntő határozatban megállapította. A határozatot – indokolás nélkül – kell ilyenkor közzétenni.

Nyelvvizsgabotrányok sokszor voltak. Tavaly írtunk arról, hogy vagyonelkobzásra ítéltek 120 vádlottat, mert egyenként többszázezer forint kenőpénzt fogadtak el több ezer nyelvvizsgázótól több mint egy évtized alatt, de már 2002-ben is létezett egy csoport, amely akkreditált nyelvvizsga bizonyítványok vesztegetéssel történő megszerzésére specializálódott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik