Belföld

Százezrekért vett hamis nyelvvizsgákat adtak be az egyetemre

Közokirat-hamisítás miatt emelt vádat a Veszprémi Járási Ügyészség egy hamis bizonyítványokkal üzletelő férfi és a megrendelői ellen. A vádirat szerint az ügy 44 éves, Békés megyei vádlottjának ismeretlenül maradt társa 2018 őszén különböző internetes fórumokon nyelvvizsga-bizonyítványt hirdetett eladásra.

A jelentkezők a megadott email címen léphettek kapcsolatba a hirdetővel, aki részletes tájékoztatást adott a bizonyítvány elkészítéséhez szükséges adatokról, annak áráról, illetve az átvétel helyéről. Ezt követően a férfi vette fel a kapcsolatot a megrendelőkkel, és adta át nekik a hamis bizonyítványokat.

2019 márciusában egy 39 éves polgárdi férfi 360 ezerért rendelt a felesége nevére középfokú angol nyelvvizsga-bizonyítványt, melyet néhány héttel később egy budapesti üzletközpont parkolójában kapott meg a 44 éves terhelttől. A polgárdi férfi később a hamis okiratot a veszprémi egyetemen benyújtotta, azonban az oktatási hivatal nyilvántartásával történő egyeztetés során kiderült, hogy a bizonyítvány hamis.

A férfitől nemcsak nyelvvizsga, hanem érettségi bizonyítványt is lehetett szerezni, miként azt 2019 áprilisában egy 43 éves veszprémi férfi is tette, aki 180 ezret fizetett az okiratért. Az elkövető a bizonyítványt otthon tárolta, majd miután értesült a büntetőeljárásról, azt megsemmisítette.

Ezen túl a férfi 34 éves párja megadta a nővérének a bizonyítvány-hamisítók elérhetőségét, aki hamis angol középfokú nyelvvizsga-bizonyítványt rendelt 380 ezerért, és azt 2019 októberében a veszprémi egyetemen be is nyújtotta. Az egyetemen történt ellenőrzés során azonban ekkor is kiderült, hogy a bizonyítvány hamis.

Az ügyészség letöltendő börtönt kért a hamis bizonyítványokkal üzletelő férfire, míg a három megrendelőre felfüggesztett börtönbüntetés kiszabására tett indítványt azzal, hogy a Veszprémi Járásbíróság a bűncselekménnyel megszerzett 920 ezer forint erejéig vagyonelkobzást is rendeljen el az eladóval szemben. A negyedik vádlottra aki a hamisítókkal történő kapcsolatfelvételben segítette testvérét, az ügyészség pénzbüntetést kért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik