Közélet

Bejegyezték Gődény György pártját mindkét júniusi választásra

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Péntek délután adta közre a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) közleményét az MTI, miszerint újabb jelölőszervezeteket vett nyilvántartásba a június 9-ei választásokra: a Magyar Vállalkozók és Munkaadók Pártját és a Normális Élet Pártját.

Utóbbi formáció Gődény Györgyhöz kapcsolódik, aki társaival együtt rendszeresen elindul mindenfajta magyarországi választáson, annak ellenére is, hogy a szélesebb közvélemény rendszerint a kamupártokkal azonosítja a tevékenységüket. A Normális Élet Pártja a 2022-es országgyűlési választásokon is képviseltette magát, szereplésük két dolog miatt emlékezetes:

  • A Magyar Kétfarkú Kutyapárt feljelentette őket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál (NAIH), mert Gődényék úgy gyűjtöttek aláírásokat a szervezet honlapján, hogy a választók személyi számát is elkérték. A kapcsolatfelvételhez erre egyáltalán nem volt szükség, a Kutyapárt szerint viszont ezek ismerete megkönnyíti a kamupártok dolgát, hogy egymás között sefteljenek az aláírásokkal.
  • Az egyik Vas megyei képviselőjelöltjük aláírásainál számtalan szabálytalanásgot fedeztek fel az illetékesek, az íveken olyan ajánlások is szerepeltek, amelyeket halott emberek nevére állítottak ki. Mindezért a Szombathelyi Törvényszék háromszázezer forintos pénzbüntetést szabott ki.

Az NVB legfrissebb tájékoztatása szerint Gődényék bejelentése megfelelt a követelményeknek, ezért nyilvántartásba vették őket mind az európai parlamenti, mind az önkormányzati választásra. Az NVB pénteki határozatai nem jogerősek, három napon belül lehet ellenük jogorvoslatot kérni a Kúriánál.

A június 9-ei önkormányzati választáson jelöltet és listát jelölőszervezetek (pártok, egyesületek, nemzetiségi szervezetek) állíthatnak, valamint azon – a listás választások kivételével – független jelöltek vehetnek részt. Az EP tagjainak választásán csak pártok állíthatnak listát. Jelöltet, illetve listát az a szervezet állíthat, amely a választás kiírása után nyilvántartásba vetette magát. A közös jelöltet, listát állító jelölőszervezeteknek külön-külön kell nyilvántartásba vetetniük magukat. A jelölőszervezeteket a Nemzeti Választási Bizottság és a területi (vármegyei) választási bizottságok veszik nyilvántartásba, attól függően, melyiknél jelentették be a jelölőszervezetet. A nyilvántartásba vétel feltétele párt és egyesület esetében is, hogy a civil szervezetek bírósági nyilvántartásában szerepeljenek, oda jogerősen be legyenek jegyezve már a választás kitűzésekor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik