Közélet

Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna – Fabiny Tamás a közrádióban beszélt az egyház felelősségéről a kegyelmi üggyel kapcsolatban

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Bocsánatot kérünk ezektől gyermekektől, akiknek nem Isten országáról tanúskodtunk, jóllehet Jézus ezt ígérte nekik. Bocsánatot kérünk azoktól, akikben megbotránkozást keltettünk és akiknek csalódást okoztunk,

mondta a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában február 18-án Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke.

A Facebookon is közzétett szövegben Fabiny arról beszél, hogy „azokról és azokhoz a gyermekekhez szeretnék szólni, akik kiszolgáltatott és sérülékeny élethelyzetükben Isten országa helyett alantas erők hatalmát tapasztalták meg”. Hozzátette, fájdalmasan sokan vannak azok a gyerekek, akik családi viszályok, mélyszegénység és nyomor miatt mázsás terheket cipelnek. „Testileg és lelkileg kihasznált emberek ők, akiket hatalmi és szexuális zaklatásnak tettek ki. „Ugyan, kié az Isten országa? Azoké, akik már régen nem gyermekek, de a traumák hosszú évek óta kísérik őket? Akik alkoholba vagy kábítószerbe menekültek, más megoldást nem találva? Mindez köszönőviszonyban sincs Isten országával, valaki becsapta őket! Ha rendezett családban élnek is, árnyként követik őket az egykor átéltek.”

Csoki vagy zsarolás. Cukor vagy korbács. Amint fordul a kulcs a zárban…  Immár nem tudnak segítségért kiáltani… Marad a szégyen és a hallgatás kötelezettsége. Éppen azok fordítanak nekik hátat, akiktől védelmet remélhettek volna.

Fabiny szerint így nem lehet Isten országáról beszélni és az egyházra is ráég a szégyen, amiért a szolgái nem vették észre időben a jeleket.

Hallgattak, amikor kiáltani kellett volna. Zavartan magyarázkodtak, amikor jobb lett volna mélyen hallgatni. Böjt az önvizsgálat ideje: nem hivatkoztunk-e unos-untalan úgy Istenre, hogy valójában miattunk káromolják az ő nevét? Böjt a bűnbánat ideje. Egyénileg és közösségben így kell szólnunk: csak mélységesen szégyenkezni tudok a magam és mások bűnei miatt.

Fabiny Pál apostolt idézve hozzátette, hogy az egyház egyik tagja szenved, akkor a többiek is szenvednek, a másik bűne az én bűnöm is.

Az egyház ezért bocsánatot kér. Megköveti azokat, akiket fájdalom, gyalázat és sérelem ért.

Mint megírtuk, Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnöke lemondott, miután kiderült, hogy tanácsadóként támogatta, hogy Novák Katalin köztársasági elnök kegyelmet adjon a bicskei gyerekotthon igazgatóhelyettesének, akit a pedofíliáért elítélt igazgató segítőjeként ítéltek börtönre. Balog a püspöki címét azonban megtartotta és a gyerekektől nem kért bocsánatot, csak a reformátusokról.

Az előzményekről itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
Lemondott Balog Zoltán
Távozik zsinati pozíciójáról, de püspök marad.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik