Élő Közélet

Orbán Viktor: A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együtt

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

A beszéd legfontosabb kijelentései:

  • Orbán sajnálja Novák Katalin és Varga Judit lemondását, de ez volt a helyes döntés
  • új gyermekvédelmi törvénycsomagot készít a kormány a pedofil-bűncselekményekkel kapcsolatban
  • a gazdaságban kiemelt hangsúlyt kap a zöldenergia és az energiafüggetlenség, amelyet Orbán ígérete szerint néhány éven belül elérünk
  • a gazdaság szempontjából a Covid előtti korszakra kell visszakapaszkodni 2024-ben
  • Ukrajnával kapcsolatban Magyarország továbbra is kitart a szigorú álláspontja mellett
  • a tavaszi ülésszak elején ratifikálhatja a parlament a svéd NATO-csatlakozást
  • Orbán Viktor Donald Trumpnak drukkol az amerikai elnökválasztáson

"Nagyon szeretnénk, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe és békét csinálna Európa keleti felén"

A világpolitika színpada az év végén teljesen más képet mutat, mint az év elején és ha szerencsénk van, Magyarország számára kibővül a mozgástér.

A Make America Great Again után jöhet a Make Europe Great Again,

tette hozzá a kormányfő.

Valódi változást csak egy új európai jobboldal hozhat, amelynek a Fidesz is a részese, de az új jobboldal nem Európa alternatívája, hanem európai alternatíva lesz.

Hajrá Magyarország,

zárta beszédét Orbán Viktor.

Az európai versenyképesség megroggyant és ennek következménye a középosztály lecsúszása lesz

és ezzel a demokráciának is kicsengettek – jelentette ki Orbán, majd úgy folytatta, hogy Ukrajnával szemben egészen más bővítési feltételeket szabott az EU, mint mondjuk a balkáni országok esetében és a bővítést politikai eszköznek tekintik.

Orbán szerint Brüsszel eltávolodott az európai emberektől, és változásra van szükség, amelyet ki kell kényszeríteni.

Európának vissza kell foglalnia Brüsszelt.

Az ukrajnai háború elhúzódása az európai gazdaságra is nagy terhet ró

Ezért vonakodik a magyar kormány attól, hogy az Európai Unió közösen vegyen fel hitelt. Ha ez még nem volna elég baj, az új agrárszabályok és az Ukrajnával szembeni nyitás lehetetlen helyzetbe hozott minket: műhús, tücsök, GMO-s izék.

Miért csak a magyaroknak tűnik fel, hogy az Európai Unió a világ üvegház-kibocsátásának csak 7 százalékáért felelős, míg Kína és az USA a 40 százalékáért? – tette fel a kérdést a kormányfő, majd áttért a menekültkrízisre. A migráció olyan biztonsági kockázat, amelyet nem tudunk kivédeni, ráadásul az antiszemitizmus melegágya – jegyezte meg.

A parlament tavaszi ülésszakának elején ratifikálhatjuk Svédország NATO-csatlakozását

Orbán szerint már csak néhány lépés hiányzik ehhez.

De nekünk az Európai Unió a természetes közegünk, ezért arra kell koncentrálni. A zavaró mellékzöngék mellett igaz az, hogy sokszor érkeztek jó dolgok Nyugatról, de mára a helyzet megváltozott – állítja a kormányfő –, helyette Brüsszelből csak a baj ömlik be, például hogy Brüsszel Ukrajna-politikája „megbukott”.

A békepolitikával nekünk lesz igazunk

véli Orbán, és elismételte azt is, hogy minket nem fognak „belerángatni a háborúba” és nem fogunk fegyvert szállítani sem. Előbb-utóbb mindenki rájön majd, hogy azzal járnak jól, ha békén hagynak minket – tette hozzá.

Azt akarjuk, hogy Magyarország Európa egyik legjobb országa legyen

Orbán szerint ehhez a következő lépésekre van szükség:

  • gyorsan átlátjuk a világ átalakulását
  • gyorsan alkalmazkodunk
  • kimaradunk a háborús és szankciós politikából
  • nyitunk és kereskedünk, újabb Nobel-díjasokat kitermelő oktatást építünk
  • a külföldre terjeszkedő magyar vállalkozásokat segítjük és átvesszük a világszerte új technológiákat

A szomszédaink is biztosak lehetnek abban, hogy segítünk nekik: Ukrajna, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország, sorolja a példákat Orbán.

A folyók vize beömlik az országba, de csak rajtunk múlik, hogy mennyit tartunk itt

A biztonsági és környezetvédelmi szempontokat figyelembe kell venni és csak az európai előírásoknak megfelelő üzemeket szabad engedélyezni, miközben a gyárak építése terén más országokkal is versenyezni kell, amelyben a magyar kormányt Orbán szerint „a külföldről pénzelt dollárbaloldal” akadályozni próbálja.

Magyarországon el kell kerülni, hogy bezárják az autógyárakat és áthelyezzék máshova. Győr, Kecskemét, Debrecen, Szeged, Szentgotthárd – hozza a példákat, hozzátéve, hogy több mint 13 ezer milliárd forintot termel az autógyártás Magyarországon.

A magyarországi zöld autótechnológiai átállás hatalmas gazdasági és politikai siker.

A jövő a zöld energiáé

A kormány stabilitásának hála villámgyorsan tud alkalmazkodni az ország a változásokhoz, ez behozhatatlan versenyelőny, azért is csípi oly sokak szemét – jegyezte meg Orbán.

A zöld energiával tisztább, élhetőbb lesz az ország és megszabadulhatunk az energiafüggőségtől.

Paks élettartamát meghosszabbítjuk, Paks II-t megépítjük, és jönnek a naperőművek, ez utóbbi szektorban minden eddigi rekordot megdöntött az ország – állítja Orbán. 
A miniszterelnök szerint hamarosan felépülnek a tartalékerőművek, mindössze néhány évre vagyunk az energiafüggetlenség korszakától. Az már keményebb dió, hogy hogyan tároljuk a megtermelt energiát, de már csak néhány év kérdése, és a személyes életterünkben mindenhol ott lesznek az energiatároló-eszközök,

erre a kormány több száz milliárd forintot fordít. 

Sikerült megvédeni a munkahelyeket és a nyugdíjakat

Még soha nem dolgoztak annyian Magyarországon, mint most – de a foglalkoztatási ráta 75 százalékos arányát 85 százalékosra akarja emelni a kormány. Számításaik szerint még mintegy 300 ezer embert be lehetne vonni a munkába.

Az elvárható, hogy a nyugdíjakat megvédték, de az már bravúr, hogy sikerült visszaadni a 13. havi nyugdíjat – ez utóbbi költségvetési kötéltáncot követel Varga Mihály pénzügyminisztertől, ezért nagy köszönet neki, üzente a kormányfő. Orbán szerint a baloldalnak kínos az, hogy ők minden évben visszaadják azt, amit a baloldal elvett.

Sikerült megtartani az export és a külkereskedelem magas értékét – itt érkezett egy dicséret Szijjártó Péternek – a költségvetési hiányt viszont nem.

Hiába vagy Mike Tyson, a politikában mindig csak egy ütésre vagy a padlótól

tudtuk meg Orbántól, és azt is, hogy jobb adni, mint kapni – mármint ütést.

A nemzetszolgálat személyes alázatot is követel, és egyedül sosem lehetsz elég okos, még a legmagasabb hivatalban is lehet hibázni – folytatta néhány közhelyes gondolattal.

A lemondás elégtétel és példa az ország számára, esélyt adott Magyarországnak, hogy a bajból megerősödve kerüljünk ki.

A lemondás helyes volt és megerősít bennünket

A gyermek sérthetetlen, az ellene elkövetett bűncselekmények nem érdemelnek kegyelmet, ennek a hibának a helyrehozása a kormány feladata.

Orbán megköszönte Novák Katalin és Varga Judit munkáját.

A távozó két asszony kis ujjában több méltóság van, mint a baloldal összes vezetőjében együttvéve.

Ezután azzal folytatta, hogy ha mást nem is tudunk tenni, akkor legalább tanuljunk a hibáinkból.

Novák kegyelmi döntését a magyarok elsöprő többsége nem fogadta el

és emiatt a magyarok bizalma megrendült benne.

Be kell látnunk, az történt, aminek ebben a helyzetben történnie kellett.

Csak úgy lehetett helyreállítani az egyensúlyt, hogy lemond az államfő és újat választunk – tette hozzá Orbán.

Ezután kitért Varga Juditra, aki tette a dolgát, de távoznia kellett.

A jó emberek is hoznak rossz döntéseket.

A 2024-es év nem kezdődhetett volna rosszabbul

Az, hogy Novák Katalin lemondott, az egy rémálom, amely mindannyiunkat megvisel – kezdte beszédét Orbán Viktor, aki ezután méltatta Novák köztársasági elnökként folytatott munkáját. Kedves és felkészült családanya, aki nem a férfiakkal szemben és nem az ő mércéjük alapján akarta bizonyítani a rátermettségét.

Megmutatta nekünk férfiaknak, hogy a nők érzelem- és gondolatvilága pótolhatatlan az élet minden területén (…) Mert egy férfi és egy nő külön-külön csak két fél. Távozása, bár helyes, nagy veszteség Magyarország számára.

15 órakor jön Orbán beszéde

Az előzetes tájékoztatás alapján Orbán Viktor 15 órakor kezdi el a beszédét, amely várhatóan nagyjából 1 órás lesz. A szombati lesz az első alkalom, hogy Orbán megszólal Novák Katalin lemondása és Varga Judit visszavonulása óta, legutóbb akkor tűnt fel a nyilvánosság előtt, amikor bejelentette, hogy alkotmánymódosítást nyújt be, amely ellehetetlenítené, hogy pedofil bűnelkövetők a jövőben elnöki kegyelemben részesüljenek.

Mint ismert, Novák Katalin a tavaly áprilisi pápalátogatás alkalmával kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatóhelyettesének, akinek tudomása volt arról, hogy az intézmény akkori igazgatója több gyereket is molesztált.

A köztársasági elnök két nappal Orbán bejelentése után lemondott. Példáját követte a döntését igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit, míg a pedofil bűnsegéd kegyelme mellett lobbizó Balog Zoltán távozott a Magyarországi Református Egyház zsinata lelkészi elnöke pozíciójából, de továbbra is marad püspök.

Idén nem engedték be a 24.hu-t a rendezvényre

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a 24.hu nem vehet részt Orbán Viktor szombati évértékelőjén. A rendezvényt szervező Polgári Magyarországért Alapítvány a döntést a helyszín befogadóképességének szűkösségével indokolta, hiába tartják az évértékelőt az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően az idén is a Várkert Bazárban. Ugyanígy járt a Telex, az RTL, a Blikk és a Szabad Európa is, a külföldi médiumok közül pedig az AP, az AFP, a Reuters, a Bloomberg és a Xinhua. Lapunknak azt írták: az eseményről készült képek az MTI-ben ingyenesen elérhetőek lesznek.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik