Belföld

Szalay-Bobrovniczky: Nem mi fogjuk utolsóként ratifikálni a svéd NATO-csatlakozást

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az ATV híradója elkísérte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi minisztert norvégiai tárgyalásaira, ahol természetesen kiemelt téma volt Svédország NATO-csatlakozása, amit valamennyi tagállam ratifikált, kivéve Magyarország és Törökország.

Szalay-Bobrovniczky arról beszélt norvég tárgyalópartnereinek, hogy Magyarország kormánya és ő személyesen is támogatja a Svédország csatlakozását az Észak-Atlanti Szövetséghez.

– Magyarország kormány eltökélten támogatja Finnország és Svédország NATO-csatlakozását – jelentette ki a miniszter az ATV-nek nyilatkozva, és a kormánypárti frakciókra hárította a felelősséget, mondván „a Fidesz-KDNP frakciónak még vannak vitái a svédekkel”. Ezt azonban reményei szerint hamar tisztázhatják.

– Ez a munka még zajlik, de én arra számítok, hogy hamarosan véget ér, és akkor eljuthatunk a ratifikációig. Én azt gondolom, hogy Magyarország semmiképp sem lesz utolsó ebben a sorban – mondta szemrebbenés nélkül a politikus.

Mint ismert, Svédország és Finnország tavaly nyáron, az orosz–ukrán háború miatt az orosz agressziótól tartva adták be csatlakozási kérelmüket a NATO-hoz, feladva a korábbi semlegességüket. Finnország NATO-csatlakozását végül március végén ratifikálta Magyarország és Törökország, így Finnország azóta be is lépett a szervezetbe. Törökország a kurd-kérdés miatt halogatta a két északi ország kérelmének ratifikációját, a magyar kormány nem tudott semmi épkézláb magyarázattal előállni, csak azt sérelmezték, hogy svéd politikusok többször is bírálták a kormány politikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik