Közélet

Átvezényléssel fenyegetik az érdi háziorvosokat

Szajki Bálint, 24.hu
Dr. Keczéry Attila háziorvos, az orvosi kamara titkára.
Szajki Bálint, 24.hu
Dr. Keczéry Attila háziorvos, az orvosi kamara titkára.

Más megyébe átvezényléssel fenyegetik azokat az érdi háziorvosokat, akik nem hajlandóak ügyeletre jelentkezni – írja a Népszava egy birtokába jutott levél alapján, amelyet az ügyeletek irányításával megbízott Országos Mentőszolgálat (OMSZ) egyik munkatársa jegyzett, aki azt is kilátásba helyezte az irományában, hogy „feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat leadják”.

Pest vármegyében, ahova Érd is tartozik, alig két hét múlva vezetik be a korábban nagy vitákat kiváltó új ügyeleti rendszert, amely ellen számos háziorvos tiltakozott.

Keczéry Attila, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi csoportjának vezetője azt mondta a  lapnak, hogy Pest megyében az elmúlt napokig egyetlen háziorvos sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést.

Frissítünk!

A cikk megjelenése után az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője, Győrfi Pál közleményben reagált. Azt írta: „Nyilvánvaló, hogy a háziorvosi ügyeletekben számítunk a háziorvosok részvételére, hiszen a betegek igényt tartanak a tőlük kapott ellátásra. Sok háziorvos vonakodik havonta maximum két alkalommal, délután vagy délelőtt, ráadásul plusz díjazásért ügyeletet vállalni, holott a tapasztalatok szerint az ügyeletbe óránként átlagosan egy-két beteg érkezik, rendszerint enyhe tünetekkel, így ellátásuk nem igényel extrém erőfeszítést a háziorvostól, aki ezért 9–11 ezer Ft/óra díjazásban is részesül. Az új ügyeleti rendszerhez februárban csatlakozó Pest vármegye esetében is szembetűnő, hogy a háziorvosok ellenérzéseit sokan egyéni vagy politikai érdektől hajtva táplálják és kihasználják, rombolva ezzel a lakossági bizalmat is. Tizenhét, már csatlakozott vármegye egyéves működésének tapasztalatai, 310 ezer elvégzett betegellátás alapján kijelenthető, hogy az egységes alapellátási ügyeleti rendszer Fejér és Pest vármegye területén is jól fog működni, a betegellátás szempontjából előrelépést fog jelenteni és a ma még kételkedő háziorvosok számára is megfelelő feltételeket fog biztosítani.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik