Belföld

Pest megye három városában marad gyermek háziorvosi ügyelet

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
Februártól újul meg a rendszer. A felnőtteknél 11 ügyeleti pont marad.

Pest megyében is átalakul februártól a háziorvosi ügyeleti rendszer, a felnőtt ügyeletek 80 százaléka megszűnik, gyermekorvosi pedig csak Vácon, Érden, Cegléden lesz, írja az RTL.hu. A pomázi ügyelet 42 ezer ember ellátásáért felelt, oda mentek a környező településekről, ám februártól ez megszűnik.

Az RTL Híradónak Leidinger István polgármester azt mondta, régóta, jól működött a rendszer, az ügyeleti hely kialakítása teljesen megfelelő, politikai döntés volt, hogy a járásközpontban kell kialakítani az ügyeletet. Februártól a rendelési idő után a felnőtteknek Szentendrére kell mennie. Gyermek háziorvosi ügyelet Vácon lesz. Az 40 kilométer, kocsival 40 perc, tömegközlekedéssel több mint másfél óra. A polgármester szerint ez életszerűtlen.

Egyszerűbb bemenni Budapestre és ott ellátást kérni egy kórházban

– tette hozzá.

Az Országos Mentőszolgálat szerint a járási központba is vihetik a gyerekeket, de ott csak felnőtt háziorvos tudja ellátni őket, akinek nincs gyermekorvosi tapasztalata. A megyében az 51 felnőtt háziorvosi pontból 11 marad elérhető éjjel is, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi kollégiumának vezetője gondnak tartja azt is, hogy gyakran sürgősségi ellátáshoz is éppen ügyelő háziorvost küldenek a mentőorvos helyett. Keczéry Attila szerint a kamara kérésére a mentőszolgálat oktatást is tart majd a háziorvosoknak.

A rendszer átalakításáról Póta György házi gyermekorvos a Klubrádióban azt mondta, általános gond, hogy a házi gyerekorvosok csaknem fele nyugdíjas, eddig helyben ellátták az ügyeletet, de az átszervezés után, egy távolabb kijelölt központba nem szívesen mennek dolgozni. Fiatalok sajnos nem jönnek, „akik benne vagyunk, együtt öregszünk a rendszerrel”.

Póta György emlékeztetett rá, hogy az ország nagyobb része már átállt az új ügyeleti rendszerre, de most pont a legsűrűbben lakott részek következnek, szerinte Budapesten is majd a főváros egy-egy pontjára koncentrálják az ügyeleteket. Ő úgy tudja a gyerekeknél, három ilyen helyszín lesz és a saját bőrén érezve is izgatottan várja, hogy alakul a helyzet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik