Közélet

Polt Péter passzolta a propaganda-hírlevelek ügyét

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Szerinte az adatvédelmi hatóságnak kell döntenie.

A Vakcinainfón összegyűjtött e-mailek felhasználásáról kérdezte a legfőbb ügyészt Vadai Ágnes. A DK politikusa azt próbálta Polt Pétertől megtudni, az Orbán-kormány jogszerűen használja-e még propagandája terjesztésére az évekkel ezelőtti regisztrációnál megadott címeket.

A kormány ugyanis korábban az oltással kapcsolatban ígért fontos információkat az érintetteknek, akik legutóbb azonban azt tudták meg, hogy immár az interneten is ki lehet tölteni 

a szuverenitásunk védelméről szóló konzultációs kérdőívet. Olyan kérdésekről van szó, amelyek alapvetően befolyásolják hazánk gazdaságát és biztonságát.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása valóban tényleg inkább tűnik brüsszelezős propagandának, mint hírlevélnek, hiszen Orbán Viktor már jóval a konzultáció lezárulta előtt elmondta a  véleményét az uniós csúcson.

Brüsszelben úgy döntöttek, hogy elindítják a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. Továbbra is azt akarják, hogy járuljunk hozzá a háború finanszírozásához. Ők nem kérdezték meg ezekről az embereket, de a magyar kormány megteszi. Kérjük, mondja el Ön is véleményét, erre most már az interneten is van lehetőség.

Polt Péter válaszában most mindössze azt írta, hogy Vadai Ágnes kérdését

a személyes adatok védelméhez való jog érvényesülésének ellenőrzésére jogosult Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz

továbbította.

Korábban a Péterfalvi Attila által vezetett hatóság már kiadott egy állásfoglalást. Abból az derült ki, hogy már 2022 áprilisa előtt  többen jogsértőnek tartották az oltásregisztrációs címükre küldött kormányzati leveleket. A NAIH elnöke akkor ugyanis azt írta, több vizsgálat indult az érintettek panaszai alapján.

A hatóság csak a vakcinainfo.gov.hu adatkezelési tájékoztatóját tekintette irányadónak, és

jogsértő adatkezelést nem azonosított.

A hatóság szerint az, aki már nem szeretne ilyen kormányzati hírlevelet kapni, jogosult közvetlenül a törléshez (elfeledtetéshez)
való joga gyakorlására az adatkezelő irányában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik