Közélet

Rogán Antal: A Fidesznek nincs médiája

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

Az Országgyűlés gazdasági bizottsága hallgatta meg Rogán Antalt, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a digitális ügyintézés és a turizmus mellett beszélt a DatAdatról és a Völner-Schadl ügyről is.

A miniszter a meghallgatás után a Telexnek válaszolt röviden a magyar média helyzetéről. Rogán arra nem válaszolt egyértelműen, hogy vannak-e olyan nagy, országos elérésű médiumok, amelyek idegen érdekeket szolgálnak. Ehelyett azt mondta: biztosan „vannak olyan médiumok, akik jelentős részben külföldi pénzekből élnek. Hogy miért ezt teszik, az az ő dolguk. És ilyenkor érdemes megnézni, hogy amit írnak, az egybe vág-e azoknak az érdekeivel, akiktől a pénzt kapják.” Hozzátette: azt „tartom problémásnak, ha a választások befolyásolására, a választáson induló pártok egyesületek, vagy jelöltek érdekében külföldi pénzt használnak fel. Ezt problémásnak tartom. Ezt a véleményemet itt a bizottság előtt is elmondtam. (…) Amennyiben a médiumok pártok érdekében használnak fel pénzt, az helytelen.”

Rogán Antal elmondta, nem zavarja, hogy vannak kormánykritikus médiumok. „Azt gondolom, ha vannak ilyen médiumok, akkor vannak ilyen médiumok. Vannak olyan médiumok, amelyek olyan értékeket osztanak, amelyekkel mi nem értünk egyet, és vannak olyan médiumok, amelyek inkább olyan értékeket osztanak, amelyekkel mi egyet értünk. Ilyen a világ, mert Magyarországon sajtószabadság van.”

Kérdésre leszögezte:

A Fidesznek nincsen médiája.

A Karmelitába járó kormánypárti médiumvezetők látogatásáról azt mondta Rogán Antal: előfordulnak sajtó háttérbeszélgetések. „Van olyan, ahova másokat is meghívok, mint például a digitális állampolgárságról szóló törvénynél.” Azt is elmondta, hogy a nemzeti konzultációról szóló háttérbeszélgetésre olyanokat hívott, „akik hajlamosak jót is írni a nemzeti konzultációról.” Amikor a Telex azt kérdezte tőle, hogy hetente tart-e eligazítást kormánypárti médiumvezetőknek, Rogán azt mondta:

Az, hogy én mikor kivel találkozom, az az én dolgom.

Általánosságban megjegyezte:

Az én feladatom az, hogy a miniszterelnök munkáját szervezzem, a miniszterelnöki kabinetiroda vezetőjeként.

Saját feladatáról azt mondta, hogy ez főleg a „miniszterelnök mögötti struktúra szervezése, és irányítása. (…) ezzel együtt jár, hogy kevesebbet szerepelek a nyilvánosságban.”

A 444.hu-nak pedig azt mondta: a „magyar titkosszolgálatok minden munkát elvégeznek annak érdekében, hogy Magyarországon a választásokat ne akarja befolyásolni senki.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik