Közélet

Kocsis Máté: A déli határnál megjelent a terrorveszély

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Fidesz frakcióvezetője szerint rendszeressé váltak az erőszakos, fegyveres támadások a határnál.

Az egyre erősödő migrációs nyomás egyre inkább behozza a terrorizmust az Európai Unióba. Ezt mondta az MTI szerint Kocsis Máté az állami rádió Vasárnapi újság című műsorában. Megismételte: magyar titkosszolgálati jelentés készült a déli határnál megjelenő terrorkockázatokról, terrorista csoportok jelenlétéről, a terrorizmus és a migráció összefüggéséről.

Ez nem állhat meg a titkosított szolgálati jelentések szintjén, mindenkinek tudnia kell az Európát a leginkább égető problémáról.

A jelentést csak az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai ismerhették meg, de hétfőn kezdeményezni fogja, hogy hozzák nyilvánosságra. Ezt a bizottság kérésére a titkosszolgálat teheti meg, dönthet a titkosítás feloldásáról. Felidézte, csütörtökön személyesen bizonyosodott meg Ásotthalmon arról, hogy

a helyzet egyre rosszabb, most már a magyar határvédők, határvadászok és rendőrök biztonsága is konkrétan veszélyben van, hiszen már éles lőszert is használnak a migránsbandák, a terrorsejtek.

A képek és felvételek nem adják vissza azt az

elképesztő állapotot, hangulatot, veszélyt a sok-sok milliárdos kárt, de a határvédők által végzett áldozatos és bátor munkát sem.

Kocsis Máté minden egyes terrorcselekményért a brüsszeli politikát tette felelőssé, azt mondta, nem szeretnék, ha ez a vita a szőnyeg alá söprődne, szerinte a jövő évi EP-választások meghatározó vitája lesz az EU elhibázott, rossz migrációs politikája.

Szombaton több száz szerb rendőr vonult ki a szerb-magyar határra, illetve a közeli településekre, miután pénteken Horgosnál hárman meghaltak egy lövöldözésben. A szabadkai Pannon RTV helyszíni beszámolója szerint a rendőrök, illetve a rendőrség különleges egységei több helyen tábort vertek, a horgosi művelődési házba is beköltöztek, így feltehetően hosszabb ideig maradnak. A horgosi lövöldözéssel összefüggésben hat migránst állítottak elő, négyen afgánnak, ketten töröknek vallották magukat. Illegális fegyvertartással és lőszerek illegális előállításával gyanúsítják őket. A helyszínről további 79 illegális bevándorlót szállítottak el. A szerb-magyar határ mentén több ezer migráns vár arra, hogy átszökhessen az Európai Unióba. Mivel a szerb hatóságok nem toloncolják ki azokat, akiket elfognak, a migránsok sok esetben újra útra kelnek, és néhány nappal később elérik a magyar határt, ahol ismét megkísérelnek bejutni az Európai Unióba.

Kapcsolódó
„Amelyik migráns a családomat veszélyezteti, azt kinyírom”– Ásotthalom környéke hadszíntérré változott, a kerítésnél kövek repültek felénk
Megnéztük, hogyan működik a sokat emlegett déli határvédelem. Meghallgattuk, mit tapasztalnak, hogyan éreznek az ott lakók, és megnéztük, milyen egy összecsapás a rendőrök és a határsértők között. Közben, úgy mellesleg, minket is megtámadtak. Riport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik