Közélet

Büszke milliárdos vagyonára a költségvetési csalással vádolt gyömrői polgármester

A polgármesteri munkám nem függ össze azzal, hogy egy gazdasági cég működésével kapcsolatban bármivel is gyanúsítanak. Nem a város pénzét herdáltam el

jelentette ki a Blikknek adott interjújában Gyenes Levente, Gyömrő polgármestere. A településvezetőt és társait bűnszervezetben, jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással gyanúsítják, amit ő tagad, szerinte olyan cég ellen indult eljárás, amelynek irányításából évekkel ezelőtt kiszállt, tulajdonrésze sincs már benne. 2022 szeptemberében vették őrizetbe, majd idén tavasszal bűnügyi felügyeletbe helyezték, így nyomkövetővel a lábán, házi őrizetben, újra elkezdett dolgozni.

Gyenes azután lett országszerte ismert politikus, hogy 2014-ben pikáns képek jelentek meg róla, ahogy egy meztelen nőről fehér port szív fel, majd napokkal később a sajtó újabb képeket hozott le, melyen Gyenes két szőke nővel különböző szexuális játékokat játszott. A politikust évekkel ezelőtt a Szegedi Ítélőtábla mondta ki bűnösnek folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntette és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt, amiért 9 hónap, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, helybenhagyva az elsőfokú ítéletet. Az úgynevezett számlagyáras perben Gyenes Levente hetedrendű vádlott volt.

Gyömrő polgármestere most arról beszélt a Blikknek, hogy tavaly ősszel 12 órán keresztül tartott a házkutatás, kábítószer-kereső kutyát is bevetettek, pénzt is kerestek, de semmit sem találtak, és állítólag a nyomozók később azt is közölték vele, hogy nincs arra adat, hogy ő irányítana és legfeljebb felbujtással vádolható. A politikus hozzátette azt is, nem volt sejtése arról, hogy hónapok óta gyűjtik róla az adatokat.

Én egy kutyás biztonsági őrként kezdtem a szakmai pályafutásomat Budapesten, a Fáy utcai kínai piacon. Évekig éjszakai őr voltam. Összefogtunk, többen lettünk, céget alapítottunk. Összesen több mint harminc vállalkozást irányítottam, amikor 2002-ben kissé viccesen felkértek ennek a városnak a vezetésére. Ha nemet mondok, és vállalkozom, ma benne vagyok a top 100-ban,

idézte fel Gyenes a Blikknek azt, hogy hogyan lett tehetős vállalkozó, majd polgármester. Elmondása szerint a vállalkozói létből 2002-ben kiszakadt és 2012-re értékesítette a cégeit, átadta a családtagjainak. Tavaly karácsonykor azt is eldöntötte, hogy 2024-ben nem indul újra az önkormányzati választáson, hanem 55 évesen visszavonul.

Amikor idekerültem, egy ötezer fős cégcsoport volt a tulajdonomban. Több luxusautó állt a garázsaimban. És igen, egy Bentley-vel érkeztem a beiktatási ünnepségemre, mint Gyömrő egyik legtehetősebb embere. Ez kötelezettségeket is rótt rám. Én a várostól nem veszek el pénzt. Nézze, itt az irodai bútorom, saját pénzből vásároltam. Nincs repikeretem, a kezdetek óta nem veszem fel a fizetésemet, nincs céges autóm, benzinkártyám. Ellenben több beruházást is a saját vagyonomból valósítottam meg a városban, egyebek mellett a Tófürdő első nagy és teljes felújítását is

sorolta az interjúban. Gyenes szerint az, hogy hatszor egymás után nyert választást, az bizonyítja, hogy nem vágott át senkit, mert egyszer-kétszer be lehet csapni az embereket, de hatszor nem. És úgy hiszi, hogy ha mégis indulna, hetedszer is megválasztanák.

A gyömrői polgármester saját elmondása alapján megveti az álpuritán embereket, mert attól még lehet szépen élni, hogy tehetős valaki: „Azt gondolom, ami vagyonnal rendelkezem, azért egyfelől megdolgoztam, másfelől helyesen használom, helyesen élem fel. Nem másokat zsákmányoltam ki.”

Arra a kérdésre, hogy elviselné-e ha újra rács mögé kerülne, úgy felelt:

Igen. Ha valaki fél évig előzetesben van, előfordulhat, hogy leültetik. Bujkálni nem akarok, ha valamit muszáj bevállalni, akkor azt muszáj. Ha rám húznak bármit, én azzal szembe tudok nézni. A rácson túl is van élet, én odabent még tanítottam is. Ráadásul lehet, hogy addigra születik egy gyerekem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik