Élő Közélet

Orbán: Nem lehetetlen, hogy visszajön az ársapka

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán
  • Nem lehetetlen, hogy szükség esetén nálunk is visszajön az ársapka.
  • Orbán szerint az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása.
  • A jövő évi európai parlamenti választás után békepárti, „genderpropagandát” megszüntető, migrációellenes politikát kell folytatni.

Ukrán gabona

Orbán Viktor szerint átvertek minket azzal, hogy szárazföldön kezdték el kiszállítani Ukrajnából a gabonát, de nem jutott el Afrikába, hanem a kereskedők Európában kezdték el eladni, és ezzel nehéz helyzetbe hozták a szlovák, lengyel és magyar gazdákat. Ezt nem hagyják annyiban.

A kormányfő szerint egyébként az ukrán gabona már nem ukrán, hanem „amerikai” és hiába termesztik ukrán földön, az már „amerikai tulajdon”.

És ezzel véget is ért az interjú.

A jövő évi EP-választásokról

Vendége volt a demográfiai konferenciának Giorgia Meloni, akinek a családpolitikai intézkedései hasonlítanak a magyarra – jegyezte meg Orbán, azért úgy véli, hogy ezzel Brüsszelben is családpolitikai fordulatot lehet majd elérni, ha egyre több ország lép erre az útra.

2024 júliusától Magyarország lesz az EU soros elnöke, és a családbarát kormányzás lesz a középpontban.

A jövő évi európai parlamenti választás után békepárti, „genderpropagandát” megszüntető, migrációellenes politikát kell folytatni – jelentette ki Orbán.

„Az öndicséret büdös”

Ha a magyar ember elér egy eredményt, arról nem akar beszélni – válaszolta Orbán a riporter felvetésére, aki azt kérte, hogy beszéljen a kormány sikereiről, mint például a CSOK.

Az egyénnél fontosabb a gyerek, a család és a haza

Ha idén születik egy unokánk és a 80 éves átlagéletkort vesszük figyelembe, akkor 2103-ban még élni fog, ezért nem hozhatunk rövid távú döntéseket – indokolta Orbán a kormány családtámogatással kapcsolatos döntéseit.

A kormányfő úgy véli, hogy az első számú demográfiai probléma az, hogy nem születnek gyerekek, de a magyar kormányon kívül más nem foglalkozik ezzel. Hozzátette azt is, hogy szerinte vannak olyanok politikusok, akik szerint az individuum a legfontosabb, de abból nem lesz gyerek. Aki nem tudja elfogadni, hogy az egyénnél vannak fontosabb dolgok, mint a család, a haza, vagy a gyerek, az problémát jelent – jelentette ki Orbán.

A kormányok háborúpártiak, de az emberek nem

A miniszterelnök állítása szerint az úgynevezett „nyugati háborúpárti” kormányok nem veszik figyelembe a békepárti állampolgárok véleményét. Orbán úgy véli, hogy az ukrajnai háborúnak nincs katonai megoldása, patthelyzet van, ezért nem érti, hogy miért nem törekednek mások a békére.

A kormányfő szerint a gazdasági hatások fogják átterelni az országokat a békepárti táborba.

De a döntő eszközök az amerikaiak kezében vannak – állítja Orbán.

Csőhasználati díj emelése

Orbán egyfelől erőseket gondol amiatt, hogy Ukrajna megemelte az Oroszországból érkező kőolajra kiszabott tranzitárat, ez 48 milliárdnyi többletet jelent Magyarország számára. Ezt a magáncégek azonnal beépítik az árakba – állítja a kormányfő.

De közben a „szerencsétlen ukránokat” sajnálja Orbán, mert pénzük és fegyverük nincs, és az életükért küzdenek. Mindezek ellenére Orbánék nem engedik az ukránok számára, hogy ez így menjen tovább.

Biden holnap reggel meg tudná állítani a háborút

Orbán szerint ha az amerikai elnök akarná, akkor meg tudná állítani az ukrajnai háborút, de mivel egyelőre nem tesz semmit, ezért Magyarországnak harcolnia kell az infláció ellen.

Mindenképpen fel kell lépnünk az árspekuláns multik ellen.

Az ársapkák kimentek a divatból, de a miniszterelnök lát olyan országokat, ahol az üzemanyagnál jön vissza az ársapka. Konkrét példákat nem mondott, de állítása szerint nálunk sem lehetetlen, hogy esetleg visszahozzák.

Az inflációval kezdünk

Türelmetlen és időnként dühös Orbán Viktor az infláció miatt, aki szerint az inflációt az európai politika, azon belül a háború hozta. Ha a háborúnak vége lenne, azonnal javulna a gazdasági teljesítmény.

A miniszterelnök szerint a szankciók tovább rontottak a helyzeten és elismételte azt is, hogy az Európai unió „a háború pártján áll””.

Nem csak a háborús felek szenvednek.

Olvasói sztorik