Közélet

Budaházy: Lelkes vagyok, mert a világtengeren kitört vihar végén egy jó helyen is kiköthetünk

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Vannak dolgok, amiket Orbán Viktor már most lát, de mi csak mondjuk fél év múlva fogunk velük szembesülni velük – fogalmazott Budaházy György a Mandinernek adott interjújában.

Mint ismert, Budaházyt tavaly márciusban 17 év fegyházra ítélte terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék. Októberben a Kúria úgy döntött, hogy kiengedik a börtönből, és házi őrizetbe helyezik. Idén márciusban aztán másodfokon, jogerősen 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy büntetését, ezen kívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A pápalátogatásra hivatkozva április végén Novák Katalin köztársasági kegyelmet gyakorolva Budaházy esetében a szabadságvesztés felfüggesztéséről döntött.

A Mandiner kérdésre, hogy mi történt vele április óta, Budaházy közölte: igyekezett kipihenni az eljárás 14 éve alatt történteket, úgyhogy a nyár számára egy csendes, visszahúzódó időszak volt. Jelezte, az elnöki kegyelemmel nem helyezték hatályon kívül az elmarasztaló jogerős ítéletet, márpedig a Fővárosi Ítélőtábla döntését nem fogadja el semmilyen szempontból sem igazságosnak, sem jogszerűnek, ugyanakkor közölte: „már nagyon belefáradtunk az egészbe, a 14 év mindenkit kimerített, engem is, ezért az ügy elnöki kegyelemmel való ilyetén lezárásának örülünk.”

Közéleti kérdésekről szólva Budaházy György azt mondta, markáns véleménye van a jelenlegi világpolitikai helyzetről. „2006-ban a világ egy beállt struktúrában létezett, egy az első világháború óta létező – számunkra rossz – status quóban. Az országon beül ugyanakkor éppen akkor volt ideje a változásnak. Akkor arra lehetett és kellett is reagálni. Egyfajta rendszerváltó hangulat volt. Most viszont a világrend van változóban, és erre kell elsősorban koncentrálni” – fogalmazott.

A magyarság sorsának jobbrafordulásáért 2006-ban belföldön kellett harcolni, most viszont elsősorban a nemzetközi színtéren. Ott kell most nagyon okosnak lennünk, mert ha azok vagyunk, akkor a világtengeren kitört vihar végén egy jó helyen is kiköthetünk. Ezért vagyok lelkes. (…) Ott kell lennünk az új világrendet kialakító tárgyalóasztalnál, és ezért értékelem a jelenlegi kormány munkáját, mert Orbán Viktor szerintem felismerte ezt, ma már odafigyelnek a szavára külföldön is. Persze vannak dolgok, amiket ő már most lát, de mi csak mondjuk fél év múlva fogunk velük szembesülni vele

– mondta Budaházy a Mandinernek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik