Belföld

Hat év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Másodfokon 6 év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését, amelybe beleszámít az eddig a börtönben töltött idő egy része. Ezen kívül 5 év közügyektől való eltiltást is kapott. A többi vádlottnak szintén mérsékelték a büntetését a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben – írja a Telex.

Az ítélethirdetésen a megjelentek Budaházy támogatói, tisztelői és a nemzeti radikális szubkultúra számos fontos tagja, egyebek mellett Morvai Krisztina, Gaudi-Nagy Tamás, Zagyva György Gyula, Toroczkai László és Kisberk Szabolcs is. A lap beszámolója szerint a résztvevők egy része elénekelte a Szózatot, ami miatt a bíró elrendelte a terem kiürítését. Budaházy támogatói nem akartak ennek eleget tenni, a terembe készenléti rendőrök érkeztek. A bíró később visszavonta ezt az utasítást, így mindenki maradhatott.

Az eljárás adatai szerint a Budaházy által létrehozott Magyarok Nyilai elnevezésű terrorszervezet 2007 és 2009 között erőszakos cselekményekkel próbálta megváltoztatni a kormánypártok politikáját és félelmet kelteni a lakosság egyes csoportjaiban. A vádlottak többsége jobbára tagadta a terhére rótt cselekményeket.

A Fővárosi Törvényszék 2016-ban első fokon, nem jogerősen Budaházyt és társait – Budaházy akkor 13 évet kapott –, ám a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla azt a döntést hatályon kívül helyezte és az elsőfokú eljárás megismétlésére utasította a törvényszéket.

Tavaly márciusban 17 év fegyházra ítélte terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék Budaházyt. Októberben a Kúria döntött úgy, hogy kiengedik a börtönből és házi őrizetbe helyezik, így otthonában, nyomkövetővel készülhet fel a másodfokú tárgyalásra. Novák Katalin államfő tavaly decemberben a Budaházy-ügy 17 vádlottja közül hétnek elnöki kegyelmet adott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik