Közélet

PSZ: Megfélemlítés a kormány célja Nagy Erzsébet lejáratásával

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Közleményben utasította vissza kedden a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) a másik érdekvédelmi szervezet tisztségviselőjének, az oktatásügyi tiltakozásokban aktív Nagy Erzsébetnek a lejáratását.

Hétfőn a Vasárnap.hu írt arról, hogy Nagy Erzsébetnek, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányi tagjának évekkel ezelőtt megszűnt a pedagógusi jogviszonya, mivel élt a nők negyven év munkaviszony utáni nyugdíjba vonulási kedvezményével. A lap tehát lényegében azt sérelmezte, hogy az oktatási kérdésekben gyakran megszólaló Nagy Erzsébet nyugdíjas, nem pedig aktív pedagógus.

Ennek ellenére folyamatosan úgy beszél, mintha ő is egy lenne a nap mint nap oktató pedagógusok közül

– írták.

A Vasárnap.hu cikkének tartalmát később sorra vették át a kormánybarátnak tartott médiumok, amit a PSZ úgy értelmezett, hogy a szakszervezeti tisztségviselő a „kormányzati sajtó célkeresztjébe” került. Az oktatási szakszervezet határozottan visszautasította a „lejárató szándékot” mondván, hogy egy szakszervezeti vezető kompetenciáját és érdekvédő tevékenyégét nem az határozza meg, hogy van e munkaviszonya vagy épp nyugdíjas-e.

Ráadásul Nagy Erzsébetnek több évtizedes oktatási-tanítási tapasztalata van, pontosan tudja, mi zajlik az oktatási intézményekben

– védte meg a konkurens szervezet tisztviselőjét közleményében a PSZ.

Szerintük a kormányközeli sajtóban megjelent „hír” egyetlen magyarázata a szakszervezetek lejáratása, vagyis annak a kormányzati tervnek az elfogadtatása a társadalommal, hogy nincs szükség a jelenlegi rendszer fenntartására, miszerint a szakszervezeti tagdíjakat a munkáltató vonja le és utalja tovább az érdekképviseleteknek.

„Ha ezt a törvénymódosítást elfogadná a kormánypárti többség a parlamentben, csökkenne a szakszervezeti tagok létszáma, a kormány legnagyobb örömére” – fogalmaztak.

A szakszervezet a közleményben azt írta, a kormány „tegyen le a szakszervezetek megfélemlítéséről”, és ne terjessze be a parlament elé a szakszervezeti tagdíjak befizetésének módját megváltoztató törvényjavaslatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik