Közélet

G. Fodor Gábor Pesty Lászlóról és a „lölőzésről”: Ez egy cirkusz, semmi politikai jelentősége sincs

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

G. Fodor Gábor politikai elemző volt a Partizán hétfő esti vendége, és a műsorban hosszan beszélt arról, hogy miért sikeres az Orbán-rendszer Magyarországon.

G. Fodor azért sajátos megszólaló a hazai nyilvánosságban, mert saját magáról mint az Orbán-csapat tagjáról is szokott beszélni, azaz olyan szereplőről, aki „közel van a tűzhöz”, a körön belül van. Ezért volt érdekes, hogy mit mondott a Pesty Lászlóról, aki pár hete éktelen lölőzésben és orkozásban van, amivel elmondása szerint a NER-en belüli korrupciót szeretné kiirtani. Mi is interjúztunk vele.

G. Fodor azonban azt mondja, hogy az „a vonal, ami fölé én nézek, afölött nincsenek ezek a mondatok”, mármint Pesty mondatai. „Ha igaz az, hogy minden el lett mondva az Orbán-kormányról és annak karakteréről, akkor Pesty László mondatai nem rendelkeznek semmiféle újdonságértékkel.”

Azt is mondta G. Fodor, hogy

nem lenne elegáns Pesty Lászlót értékelnem, a magatartását és az attitűdrendszerét sem. Ez a magatartástípus nem előzmény nélküli. Voltak már kiugrók. (…) Aki tanulmányozza az elmúlt évek politikatörténetét, az láthatja, hogy ezeknek a magatartásoknak mi lesz a következménye. Általában a frusztráció növekedése. És hogy nem tud politikai tábort építeni.

Hozzátette:

Azért van a vonal alatt mindaz, ami Pesty Lászlótól jön, merthogy semmiféle politikai jelentősége nincsen. (…) Nem következik belőle politikailag semmi.

Illetve:

Ez egy cirkusz. Megy a vándorcirkusz. Mindenütt el vannak hintve mondatok. De nem következik belőle semmi. Még a szórakoztatófaktor is a vonal alatt van.

Az ellenzékről és a jövő évi választásokról is beszélt G. Fodor, aki szerint „2024-nek semmi jelentősége nincsen.” A választás előtti időszakban ugyanis szerinte már nem tudnak új arcok kiemelkedni az ellenzéki oldalon, emiatt ugyanazok az emberek ugyanazt akarják, amiből semmi nem jött ki az elmúlt években. „Lehetséges, hogy egy baloldali alternatíva képző kísérletnek nem feltétlenül csak Orbánnal kellene foglalkoznia, hanem, hogy mi az a világ, amiben vagyunk.” Az orbáni politika sikere pedig az, hogy „Orbán nyújt az embereknek biztonságot.” G. Fodor szerint új helyzetet hozott 2022, mert az ellenzék kiiratkozott a játékból. A politikai aréna középpontjában ma már egyedül áll Orbán, és köré szerveződik minden, vele szemben, a baloldal középpontjában nincs semmi.

Két éve nekünk azt mondta az elemző, hogy a Mészáros-sztori nem is releváns.

Kapcsolódó
G. Fodor Gábor: A Mészáros Lőrinc-sztori lényegtelen
Könyvet írt a kormányfő politikájáról. Az Orbán-szabály egy olyan politikai gondolkodó elemzése, akivel a kormányfő időnként a saját konyhájában osztja meg a gondolatait. A körön belül van, de azért nem ír mindenről – mi a hiányterületekre is rákérdeztünk. Interjú.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik