Közélet

Lombkoronasétánytól az okirathamisítás gyanújáig

Neményi Márton / 24.hu
Neményi Márton / 24.hu
Polt Péter újabb kérdést értékelt feljelentésként. A debreceni rendőrökön múlik, indul-e nyomozás.

Újabb írásbeli kérdéssel fordult Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője a legfőbb ügyészhez. Az ellenzéki politikus azt kérdezte, Polt Péter indít-e vizsgálatot a nyírmártonfalvai önkormányzatnál, ahol az rtl.hu szerint egy üres papírt írattak alá egy idős nővel közmunkásként foglalkoztatott szociális gondozója ellen, aki kinevette a fideszes polgármester, Filemon Mihály lomb nélküli lombkoronasétányát. Az RTL Híradó hiába kereste a polgármestert, ám a közmunkás jogi képviselője az ügyben okirathamisítás gyanúja miatt a rendőrséghez fordult, Vadai Ágnes pedig több kérdést is feltett a legfőbb ügyésznek.

Polt Péter csak annyit válaszolt, hogy most is feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdését, azt elbírálásra elküldte a Debreceni Rendőrkapitányságnak.

Vadai Ágnes előzőleg külön kérte, hogy a legfőbb ügyész, hivatali kötelességének maradéktalanul eleget téve, érdemben, tartalmilag, konkrétan, minden feltett kérdésére érdemben válaszoljon. Ezeket kérdezte még.

  • Valóban hamis okiratot készíthettek a Filemon Mihály, fideszes polgármester vezette nyírmártonfalvai önkormányzatnál?
  • Az ügyészség az Alaptörvényben és a törvényekben leírt hivatali kötelességének megfelelően hivatalból vizsgálja-e, hogy történt-e jogsértés (közokirat-hamisítás, hamis magánokirat felhasználása, okirattal visszaélés, esetleges más bűncselekmény)?
  • Ha nem, akkor ezt a döntést milyen konkrét szakmai okokra, jogalapra, körülményekre alapozták?
  • Ha igen, akkor hol tart a nyomozás, pontosan milyen nyomozási cselekmények, bizonyítási eljárási aktusok, vizsgálatok, elemzések történtek, van-e már és ha igen, akkor milyen érdemi ügyészségi döntés?
  • Ezeket a döntéseket milyen konkrét szakmai okokra, jogalapra és körülményekre alapozták?
  • Az ügyben pontosan hány személy, mikor, milyen megalapozott gyanú alapján lett gyanúsítottként kihallgatva?
  • Ha még nincs érdemi döntés, akkor annak és az eljárások elhúzódásának mi a konkrét, pontos oka?
  • Mi Polt Péter érdemi szakmai álláspontja, a törvényesség legfőbb őreként milyen konkrét intézkedéseket tart szükségesnek a hasonló jellegű szándékos jogsértések és visszaélések megszüntetése, megelőzése érdekében?

V

Kapcsolódó
Megszólalt a közmunkás, akit behívatott a polgármester, mert nevetett az erdő nélküli lombkoronasétányon
A sakkban tartást nem tartja igazságosnak, és azt szeretné, hogy a polgármester ilyen szinten ne tehesse ezt meg az emberekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik