Közélet

Észak-Korea szerint meg kell akadályozni, hogy Japán radioaktív vizet eresszen az óceánba

AFP PHOTO / KCNA VIA KNS
AFP PHOTO / KCNA VIA KNS
Kínában és Dél-Koreában is sokan aggódnak a fukusimai víz miatt.

Észak-Korea bírálta vasárnap a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), amiért hozzájárult Japán azon tervéhez, hogy a Csendes-óceánba engedjék a tönkrement fukusimai atomerőmű tisztított hűtővizét – írja az MTI.

Az észak-koreai környezetvédelmi minisztérium közleményében elítélte és felfoghatatlannak nevezte a NAÜ magatartását,

miszerint aktívan támogatja és elősegíti, hogy Japán tervezetten nukleárisan szennyezett vizet enged a környezetbe.

Szerintük a nemzetközi közösségnek muszáj lenne megakadályoznia ezt a „gonosz és anti-humanitárius” tervet.

A terv, amelynek kivitelezése most nyáron fog elkezdődni, aggodalmat kelt Japán szomszédaiban, és Kínát például arra késztette, hogy betiltsa bizonyos élelmiszerek importját Japánból, valamint tüntetések voltak miatta szombaton Dél-Koreában Rafael Grossi NAÜ-vezérigazgató ottani látogatása közben. Dél-koreai ellenzéki képviselők is tiltakoztak Tokió terve ellen, néhányan éhségsztrájkba is kezdtek. Grossi várhatóan vasárnap a szöuli parlamentben találkozik az ellenzék tagjaival.

Az ENSZ atomenergia-felügyeleti szerve jóváhagyta a japán kormány tervét, miszerint a 2011. március 11-i hármas földrengés és szökőár okozta nukleáris katasztrófában megsérült erőmű hamarosan telítődő telephelyén tárolt 1,33 millió tonna szennyezett vizet ártalmatlanítás után a tengerbe engedjék. Az ügynökség kedden közölte, hogy a projekt megfelel a nemzetközi biztonsági előírásoknak, és „elhanyagolható hatással lesz a lakosságra és a környezetre”.

Kapcsolódó
Eldőlt: az óceánba engedik Fukusima radioaktív vizét
Az ENSZ jóváhagyta a sokak által ellenzett tervet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik