Tudomány

Eldőlt: az óceánba engedik Fukusima radioaktív vizét

Taro Hama @ e-kamakura / Getty Images
Taro Hama @ e-kamakura / Getty Images

Hivatalosan is engedélyezte az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ), hogy Japán a fukusimai atomerőműből származó nukleáris vizet a Csendes-óceánba engedje – írja az IFLScience. Ahogy a 24.hu korábban beszámolt róla, az illetékes japán miniszterek már idén januárban jóváhagyták a tríciumot, azaz a hidrogén radioaktív izotópját alacsony koncentrációban tartalmazó víz óceánba bocsátásának irányelveit, valamint az érintett halászközösségek pénzügyi támogatását.

A 2011-es, Japán északkeleti részét sújtó szökőár és földrengés súlyosan megrongálta a fukusimai erőmű atomreaktorát, ezzel előidézve a legnagyobb atomkatasztrófát a csernobili atomerőmű-baleset óta.A sérült reaktor hűtéséhez máig hatalmas mennyiségű víz szükséges. A hűtővizet az erőművet a katasztrófáig üzemeltető vállalat tartályaiban halmozzák fel, amelyből speciális eljárással később eltávolítják a legtöbb sugárzó anyagot, ezt a vizet engednék bele a Csendes-óceánba.

Chung Sung-Jun / Getty Images

Az ötletet több japán település, környezetvédelmi szervezet és a szomszédos országok, mint Dél-Korea és Kína is ellenezték, a Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség (NAÜ) azonban végül biztonságosnak ítélte az eljárást. Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója elmondta, véleményük szerint a hűtővíz kiengedése csupán elhanyagolható hatással lesz az emberekre és a környezetre.

Kapcsolódó
Az óceánba engedik Fukusima radioaktív vizét
Idén kezdődhet meg a művelet, amelynek több ellenzője is van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik