Közélet

Nem fizet az állam, az egészségügyi beszállítók hiteleket vesznek fel

Ivándi Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi Szabó Balázs / 24.hu

Az egészségügyi beszállítók többsége kénytelen hitelt felvenni, hogy finanszírozni tudja az állam által ki nem fizetett számlákat – írja a Népszava az érintett érdekvédelmi szervezetek felmérésére hivatkozva.

Az alig több, mint egy hete derült ki, hogy a  négy egyetemi klinikával együtt becslések szerint immár 75 milliárd forint is lehet az intézményekben felhalmozódott adósság. A Magyar Államkincstár (MÁK) friss adatsorában az is látszik, hogy havonta átlagosan 10,2 milliárd forinttal nőtt a tartozás, amelymár az  év elején sem a nulláról indult.

Ezt az összeget most azok a beszállítók kénytelenek meghitelezni, amelyeknek termékei nélkül nem működhetnének a műtők, leállnának a laborvizsgálatok és például a kórházi informatika is.

A ki nem fizetett számlák értékét a beszállítók képtelenek saját erőből hosszabb távon hitelezni – derült ki az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesülete (ETOSZ), az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) illetve a MediKlaszter több mint száz tagvállalatát érintő felméréséből. Rásky László, az Orvostehnikai Szövetség titkára elmondta: az orvostechnikai vállalkozások többsége – csaknem hatvan százalékuk – bankhitel vagy egyéb kölcsön felvételére szorul a kórházi kintlévőségeinek finanszírozásához. A szakember azt is jelezte, hogy a felvett hitel összege az érintett vállalkozások közel felénél a százmillió forintos nagyságrendet is eléri, a többi esetben pedig tíz- és százmillió forint közötti. A cégek további húsz százaléka belső tartalékait éli fel. A kintlévőségek nagysága miatt már több kisebb vállalkozás is reménytelen helyzetbe került – figyelmeztetett.

Rásky László közölte azt is, hogy kérésükre megtörtént az első, az adósság rendezését is érintő egyeztetés a kormányzattal. A fórumon Takács Péter államtitkár ismét megígérte, hogy az intézmények várhatóan júliusban juthatnak költségvetési forráshoz a rezsivédelmi alapból.

Bár ez a pénz az intézmények tavalyi és idei rezsikülönbözetének fedezetére szolgál, és elvben az energiaköltségekre kell fordítani, de mozgásteret adhat a kórházaknak, szakrendelőknek, hogy egyéb lejárt számláikat is rendezhessék. A beszállítók azonban szkeptikusak.

A kormányzattal folytatott megbeszélésen az ETOSZ, a MediKlaszter és az OSZ vezetői jelezték: a helyzet nemcsak az adósság magas szintje miatt súlyosabb, mint a korábbi években, hanem a finanszírozás kamatterheinek emelkedése miatt is. A jelenlegi 75 milliárdos tartozásnak az év első öt hónapjára mintegy 4 milliárd forint a kamata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik