Közélet

Ellentmondó felmérések a Fidesz népszerűségéről

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A Republikon Intézet a kormánypárt némi erősödését mérte. Az IDEA Intézet éppen az ellenkezőjét.

Kismértékben, de növelni tudta támogatottságát a Fidesz – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából, ami ezúttal is a Telexen jelent meg. A teljes népesség körében a kormánypárt 33 százalékon áll, ami 1 százalékos (hibahatáron belüli) növekedés, de figyelemre méltó, mert április óta folyamatos volt a lemorzsolódás, most a biztos pártválasztóknál is erősödött 45-ről 47 százalékra. A Republikon szerint ennek egyik oka, hogy február elején megérkeztek a 13. havi nyugdíjak, miközben az ellenzék nem tudta hatékonyan igazolni, hogy a Fidesz hibás politikája miatt van válság.

Az ellenzéki pártoknál továbbra is a DK a legerősebb, a teljes népességen belül 14, a pártválasztóknál 20 százalékon áll. A Mi Hazánk támogatottsága újra csökkent: a teljes népesség körében 5, a pártválasztóknál 7 százalékos. Az MSZP és a Momentum támogatottsága változatlan: teljes népesség körében 4-4, a pártválasztók között 6-6 százalékon állnak. Az LMP erősödött. A teljes népességen belül 3, a biztos szavazóknál 5 százalékos. A Jobbik 1 százalékpontot veszített a teljes népesség, és 2 százalékpontot a pártválasztók körében – most 2, illetve 3 százalékon áll, egy szintre került a Párbeszéddel, az MKKP-vel. A

Republikon kutatása alapján a választáson a részvételi hajlandóság viszonylag magas lenne, ha most tartanák, 65 százalék biztos, 17 százalék valószínűleg elmenne, csak 3 százalék maradna biztos távol. 7 százalék nem tudja, nem válaszolt.

Frissítünk!

Horn Gábor: Orbán a sajátjainak beszél

A Klubrádióban a Republikon Alapítvány kuratóriumi elnöke azt mondta, Orbán Viktor évértékelője, kiszivárogtatott balatonfüredi beszéde is saját táborának szól, Török Gábor politológussal ellentétben ő egyáltalán nem lát irányváltást. Horn Gábor emlékeztetett rá, hogy immár Joe Biden is ellenség lett, ami új elem. Szerinte a kormányfő az egyre rosszabb gazdasági helyzet miatt kínálja híveinek „hagymázas” történetét, mert bár a bizonytalanok (800 ezer szavazó) leváltak a Fideszről, de a törzsgárda maradt, igényli ezeket a szövegeket.

Az IDEA Intézet előzőleg azt mérte, hogy újra csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Most 29 százalékon áll, ami fontos lélektani határ, az intézet 2019. január óta egyszer sem mért 30 százalék alatti támogatottságot a kormánypártnál, és mostanra minden olyan szavazó, aki a tavalyi kampányban a kormánypárt mögé állt, eltűnt. Ők a biztos szavazóknál a Fidesz támogatottsága 48 százalékra mérték.

Az IDEA Intézetnél a teljes népességen belül magasabb volt az ismeretlen preferenciájúak tábora, mint a Fideszé. A bizonytalanok/válaszukat megtagadók/passzív állampolgárok aránya 36 százalékon állt.

Módszertan

A Republikon kutatása 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 10–15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: ± 3,2 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik