Közélet

Török Gábor: Orbán Viktor útkeresésben van

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A politikai elemző szerint évértelőjét egyetlen szempontból érdemes elemezni, hogy mit árul el politikai stratégiájáról.

Török Gábor számára ezért az volt igazán érdekes, amit a kormányfő az ország nemzetközi helyzetéről mondott. Úgy érzékelte ugyanis, mintha a kormányfő útkeresésben, stratégiai újragondolkodásban lenne. Az InfoRádióban a politikai elemző azt mondta, a brüsszelezős bírálatok csak a politikai kommunikáció szintjén lényegesek, azoknál jóval fontosabbak voltak azok a mondatok, amelyek szerint a kormányfő elkötelezett a nyugati szövetségesekkel hatékony együttműködésben, ami hangsúly- és irányváltásra utalhat.

Török Gábor érvelése szerint nyilvánvaló lehet immár Orbán Viktornak is, hogy

Magyarország a céljait láthatóan nem nagyon tudja elérni azzal a stratégiával, amit most a nemzetközi szövetségi rendszerben visz.

A kormányfő beszéde reálpolitikai megszólalás volt –  tette hozzá. Jelezte: szerinte ez egy nyugati visszatagozódásra utal, hiszen a kormány nagyon sok problémája megoldódna, ha sikerülne rendezni a viszonyt az EU-val (az erősebb tagállamokkal), az Egyesült Államokkal.

Mint mondta: az évértékelő békepárti és háborúpárti megkülönböztetésénél fontosabb, hogy a kormányfő azt mondta: a stratégiai célokban teljesen egyetért nyugati szövetségeseinkkel, csak az eszközökben van különbség. Az orosz-ukrán háborúban követett különutas politikánk miatt sokasodtak az uniós konfliktusok, ezért ágyazhatott meg Orbán Viktor egy stratégiaváltásnak, amihez meg is lenne a mozgástere.

Török Gábor szerint az infláció legyalulásáról beszélni nagyon ügyes húzás volt, hiszen abban a  kormánynak csak korlátozott a szerepe, az pedig könnyen, kockázatmentesen elérhető cél, hogy év végére egyszámjegyű legyen az adat. Jelezte, a politikai kommunikációban mindent lehet, de

az nehezen tartható állítás, ha azt mondják, az infláció elszabadulásához semmi köze nem volt a kormánynak, csak a letöréséhez. Az elemző szerint egyébként sem az inflációtól, sem az ellenzéktől nem kell érdemben tartania kormánynak, mert a kormánnyal sok minden történhet, meg is gyengülhet, de nem az ellenzék miatt.

Az ellenzéki évértékelők is igazolták, már nincs ellenzék, a pártok a valódi növekedés esélye nélkül egymással harcolnak, a Fidesz pedig hiába veszített több százezer szavazót, ők nem jelentek meg az ellenzéki pártoknál, amelyek teljesítménye vérszegény. Szerinte nagyon rossz Karácsony Gergely főpolgármester helyzete, aki korábban az ellenzék reménysége volt. Bár egyelőre nem látszik, ki lehetne az alternatívája, de a DK és a Momentum nem nagyon engedheti meg magának, hogy ne állítson majd saját jelöltet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik