Belföld

IDEA Intézet: Lélektani határ alatt a Fidesz támogatottsága

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Eltűnt minden olyan szavazó, aki a kampányban mögé állt, mégis csak két ellenzéki párt jutna be a parlamentbe.

Az IDEA Intézet friss, reprezentatív felmérése szerint két hónapnyi stagnálás után, hibahatáron belül, de újra csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népesség körében. Most 29 százalékon áll, ami fontos lélektani határ, az intézet 2019. január óta egyszer sem mért 30 százalék alatti támogatottságot a kormánypártnál.

Minden olyan szavazó, aki a tavalyi kampányban a kormányzati intézkedések vagy az orosz agresszió nyomán kitört háború miatt a kormánypárt mögé állt, eltűnt a párt mögül. Ők az ismeretlen preferenciájúak egyre bővülő táborát erősítik.

A legszűkebb, de legaktívabb biztos szavazóknál a Fidesz támogatottsága továbbra is 48 százalékos, de a hibahatáron belüli támogatottság-vesztés erős figyelmeztető jel az Orbán-kormánynak, noha politikailag nem katasztrofális, mert az ellenzéki oldal nem tud profitálni a Fidesz ősz óta tartó vesszőfutásából.

Az intézet szerint az ismeretlen preferenciájúak tábora éppen annyival (2 százalékponttal) nőtt, amennyivel a Fideszé csökkent, a bizonytalanok, válaszukat megtagadók és a passzív állampolgárok aránya így 36 százalékon áll, ami az IDEA Intézet mérései szerint az egyik legmagasabb érték 2019. januárja óta.

Az ellenzéki oldalon elhanyagolható volt a választói mozgás. A teljes népesség körében a Demokratikus Koalíció 12, a Mi Hazánk 7 százalákon áll, a kutatás szerint más párt önállóan el sem érné a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékot. A Momentum Mozgalom 4, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3 százalékos, a többi párt támogatottsága 1–2 százalék körüli szinten stagnál (MSZP 2%, Jobbik 2%, LMP-Párbeszéd 1-1%).

A biztos szavazók körében szintén 1–1 százalékpontos elmozdulások regisztrálhatók. A DK támogatottsága továbbra is 20 százalék, amelyet a Mi Hazánk követ 9 százalékkal. Ebben a szűk választói rétegben a Momentum (6%) és az MKKP (5%) is a parlamenti bejutási küszöb határán áll.

Módszertan

A kutatás adatait 2023. január 30 – 2023. február 15. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A végeredmény reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik