Közélet

Bident méltatta, Orbánt bírálta Jeszenszky Géza

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Az egykori külügyminiszter szerint erős üzenet volt Kijevbe menni, de a távolmaradás is az. A volt NATO-nagykövet, Simonyi András sem érti a magyar külpolitika irányvonalát.

Jeszenszky Géza szerint az amerikai elnök útja egyértelművé tette, Washington elszánt, nem hagyja magára Ukrajnát. A Népszavának azt mondta, az időzítés is fontos volt, Volodimir Zelenszkij és Joe Biden már akkor megtárgyalhatták az aktuális kérdéseket, amikor az ukrán elnök beszédet mondott a kongresszus előtt, de az amerikai elnök akkor ment az ukrán fővárosba, amikor Moszkva arról próbálja meggyőzni a nyugati világot, hogy a háború lezárásához abba kell hagyni Ukrajna támogatását, Kijevnek területi engedményeket kell tennie.

Jeszenszky Géza szerint az amerikai republikánusoknál is van egy ilyen irányzat, de a többség eltökélt Ukrajna támogatásában. Vlagyimir Putyin most Ukrajna és a Nyugat kifárasztására játszik, azért volt Joe Biden látogatása erős üzenet, mert jelezte, a Nyugat nem fárad el, nem hagy fel Ukrajna támogatásával.

Ha nagyon rossz lenne a hadi helyzet, nem valószínű, hogy Biden elment volna Kijevbe, ám így demonstrálta, hogy bátor, tetterős politikus, aki egy ilyen kockázatos útra is vállalkozott – tette hozzá. Eddig már jónéhány európai politikus meglátogatta Kijevben Zelenszkij elnököt. (Novák Katalin államfő is – a szerk.)

Aki nem ment el, az fél, vagy a másik félnek drukkol

– mondta a magyar miniszterelnökre is utalva. Hozzátette, számára Orbán Viktor idei évértékelője egy ponton a ’30-as évek katasztrofális külpolitikáját idézte, amikor a nyugati hatalmak úgy próbálták békéltetni Adolf Hitlert, hogy sorozatosan rábólintottak  területszerzéseire.

Jeszenszky Géza szerint túl azon, hogy az orosz agresszió morálisan vállalhatatlan, a magyar politikának minden eshetőségre fel kellene készülnie, arra is, hogy Ukrajna területveszteségeket szenved el, de arra is, hogy győz, helyreállítja szuverenitását. Úgy vélte, az ma már nagyon valószínű, hogy Ukrajna nem omlik össze, nem lesz Belarusz-szerű bábállam, így akinek valóban szívügye a kárpátaljai magyarság sorsa, annak egyetlen józan választása lehet: jóban kell lenni Ukrajnával.

Frissítünk!

Simonyi András: Biden nagyon tökös volt

Miközben az amerikai elnök azt az egységes álláspontot képviseli, hogy a Nyugatnak támogatnia kell Ukrajnát, Magyarország mintha nem tudná, hova álljon – mondta a Klubrádióban Simonyi András, aki szerint

nagyon tökös dolog volt az amerikai elnöktől, hogy Kijevbe látogatott, ez nem volt teljesen kockázatmentes.

Az egykori NATO- és washingtoni nagykövet is nagyon erős üzenete volt a látogatásnak, amit sok elemző Churchill brit miniszterelnök és Roosevelt amerikai elnök találkozójához hasonlított. Szerinte az oroszok csak az erőből értenek, minél határozottabban lép fel a Nyugat, minél egyértelműbb a támogatás Ukrajnának, annál nagyobb az esélye, hogy meghátrálnak. A volt diplomata szerint közben a kormány megint nem tudja, hova álljon, Kína felé dörgölőzik, amikor mélyponton vannak az amerikai-kínai kapcsolatok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik