A következő élő közvetítés része Putyin hosszasan értékelte a háborút és ukrán összeomlást jósol

Az amerikai kongresszus előtt mondott beszédet Zelenszkij

Először látogatott külföldre Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azóta, hogy február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát. Az Egyesült Államok kongresszusában elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy az amerikai segítség segíteni fogja Ukrajnát abban, hogy olyan győzelmet arasson, és ezzel biztonságosabbá tegye a világot.

Nagy megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek az amerikai kongresszusban, és beszélhetek Önökhöz, valamint minden amerikaihoz. Az összes világvége szcenárió ellenére Ukrajna nem bukott el. Ukrajna él és virul

– kezdte beszédét Zelenszkij, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok, Európa és Ukrajna a világ szemében már legyőzte Oroszországot.

Nyíltan beszélt arról is, hogy több támogatást szeretne az oroszokkal szemben harcban. Hangsúlyozta, hogy bár hálás az eddigi kötelezettségvállalásokért, mindez nem elég. Felszólította az Egyesült Államokat, hogy további szankciókat vezessen be Oroszországgal szemben, és állítsa bíróság elé a háború felelőseit. Többször használta a kétpárti és legalább egyszer a kétkamarás kifejezést, és igyekezett biztosítani a republikánus és a demokrata törvényhozókat arról, hogy az Ukrajnának nyújtott segítség megérte, és hogy az országa felelősségteljesen kezeli a támogatást. Az elnöknek mindkét párt támogatására szükség lesz, ugyanis tizenkét nap múlva a kongresszus alsóházában, a képviselőházban a republikánusok kerülnek többségbe.

Az Önök pénze nem adomány. Ez egy befektetés a globális biztonságba és a demokráciába, amelyet a legnagyobb felelősséggel kezelünk

– fogalmazott.

Zelenszkij többször utalt a második világháborús ütközetekre, amivel vélhetően arra kívánta felhívni a figyelmet, hogy a háború nem csak Ukrajna szabadságáról szól, hanem világpolitikai a tét.

Az ukrán államfő Franklin D. Roosevelt amerikai elnök második világháború alatt megfogalmazott gondolatait idézet, miszerint „az amerikai nép a maga igaz erejével győzelmet arat, teljes győzelmet”, hozzátéve:

Én mondom az ukrán nép is győzelmet arat. Teljes győzelmet.

Végezetül köszönetet mondott az amerikai családoknak, az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyt finanszírozó adófizetőknek.

Most, ebben a különleges karácsonyi időszakban szeretnék köszönetet mondani Önöknek, mindannyiuknak. Köszönetet mondok minden amerikai családnak, amely képes megbecsülni otthona melegét, és ugyanezt a melegséget kívánja népünknek is

– zárta gondolatait Zelenszkij.

(Guardian)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik