Sándor-palota / MTI
Élő Nagyvilág

Novák Katalin Zelenszkij mellől jelentkezett be Kijevből

Percről percre a háborúról.

Elindult a Gabona Ukrajnából nevű projekt

2023 közepéig 60 gabonaszállító hajót küldenek az legszegényebb afrikai országokba – ezt ukrán elnök, Vologyimir Zelenszkij jelentette be.

Oroszország a múlt héten beleegyezett abba, hogy további 120 nappal meghosszabbítsák a fekete-tengeri folyosóról szóló gabonamegállapodást. A megemelkedett élelmiszerárak miatt egyes országok nem fértek hozzá a piachoz. A most indított programmal ezt a hatás akarják ellensúlyozni.

Amíg nemzetközi támogatás érkezik a gabonára, addig az Odesszából induló hajók olyan országokba juthatnak el, mint Jemen, vagy Szudán.

(MTI)

Kijevben egyre több lakásban kapcsolják vissza az áramszolgáltatást

Jelentősen javult az elmúlt 24 órában az ukrán főváros lakóházainak távhő- és áramellátása a kijevi polgármester szombati bejelentése szerint – írja az MTI.

Vitalij Klicsko azt mondta, hogy az ukrán fővárosban a lakóépületek már mintegy a 90 százalékát látják el távhővel az egy nappal korábbi bő egyharmad helyett. Kijevben a fogyasztóknak azonban még mindig csaknem a 25 százaléka van áram nélkül, ami azonban így is javulás a pénteki mintegy 50 százalékhoz képest. Az ukrán polgármester szombaton elmondta azt is, hogy a vízellátást teljesen helyreállították. Klicsko hangsúlyozta, hogy a szakemberek folytatják a helyreállítási munkálatokat az ukrajnai polgári infrastukturális létesítmények elleni szerdai újabb nagyszabású orosz rakétatámadás következményeinek elhárítása céljából.

Nem Novák Katalin Zelenszkij egyetlen mai vendége

Szombaton reggel Kijevbe folytatott tárgyalásokat a litván és lengyel miniszterelnök, akik már alá is írtak egy megállapodást az ukrán kormányfővel, írja az MTI.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök Kijevben Mateusz Morawiecki lengyel és Ingrida Simonyte litván kormányfőkkel egyeztetett délelőtt, majd aláírtak egy nyilatkozatott, amelyben

hangsúlyozták, hogy meg kell erősíteni a Kijevnek nyújtott katonai és pénzügyi segítséget, valamint fokozni kell Ukrajna NATO- és EU-csatlakozásáról szóló egyeztetést.

Az ukrán miniszterelnök Twitter-bejegyzésében arról írt, hogy megvitatták az aktuális kérdéseket és kihívásokat, valamint aláírtak egy közös nyilatkozatot, amelyben hangsúlyozták az úgynevezett lublini háromszög szerepét Ukrajna nemzetközi támogatásának megerősítésében.

A dokumentumban a felek hangsúlyozták, hogy készek intenzívebbé tenni a vitát a NATO-ban Ukrajna csatlakozási tárgyalásokra való meghívásáról, és támogatták az EU-csatlakozásról szóló tárgyalások azonnali megkezdését azután, hogy az Európai Bizottság elfogadja a tagfelvételi kérelemmel kapcsolatos ajánlások végrehajtásának pozitív értékelését.

A kormányfők szorgalmazták az Ukrajnának nyújtott katonai, pénzügyi és humanitárius segítségnyújtás további növelését. A közlemény szerint Litvánia és Lengyelország megerősítette részvételét Ukrajna helyreállításában, valamint sürgették a fokozottabb együttműködést és koordinációt az energiaszektorban, továbbá kiemelték az ukrán élelmiszerexport alternatív útvonalainak kidolgozásának a fontosságát.

Novák Katalin bejelentkezett Kijevből

Itt vagyok Kijevben az ukrán elnök meghívására. Ahol baj van, ott segítünk – írta a köztársasági elnök Facebook-oldalán. Novák Katalin az alábbi fotót posztolta az ukrán fővárosból:

Novák Katalin / Facebook

Zelenszkij: Hatmillió ukránnál nincs áram

Az ukrán elnök szerint az ország hatmillió lakójánál továbbra sincs áram a héten Ukrajnát sújtó rakétatámadások következtében, írja a BBC. Zelenszkij hozzátette, az érintett háztartások száma a felére csökkent szerda óta, leginkább Kijev és a fővárost körülvevő régiók érintettek. Sok lakosnál 20-30 órája nincs áram, hangsúlyozta.

Miniszteri biztost kapott az „orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzése és nyomon követése”

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kilenc hónappal a háború kitörése után új miniszteri biztost nevezett ki, kinek feladata az „orosz–ukrán háború nemzetpolitikai hatásainak stratégiai elemzésee és nyomonkövetése”.

Az erről szóló utasítás a Hivatalos Értesítő pénteki számában olvasható, és a 444 szúrta ki.

A poszt nyertese Szász Jenő, aki korábban Székelyudvarhely polgármestere volt, 2012 óta pedig a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet vezeti.

Szász megbízatása 2022. november 1. napjától 2024. október 31. napjáig szól, illetménye megegyezik a helyettes államtitkárokéval: havi másfélmillió forint.

Soós Lajos / MTI

Az Egyesült Királyság szerint Oroszország valószínűleg nukleáris robbanófejektől megfosztott rakétákat lő ki

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint Oroszország nagy hatótávolságú rakétáinak készlete annyira kimerült, hogy valószínűleg eltávolítják a nukleáris robbanófejeket az elöregedett nukleáris cirkálórakétákból, és fegyvertelen rakétákat lőnek ki Ukrajnára.

A minisztérium közleményt adott ki a Twitteren, melyben kifejti: Oroszország azt remélheti, hogy az ilyen rakéták csaliként funkcionálnak majd, és eltérítik az ukrán légvédelmet.

(The Guardian)

Novák Katalin megérkezett Kijevbe

Novák Katalin köztársasági elnök éjszakai vonatozás után szombat reggel megérkezett Kijevbe.

Erről az atv.hu számol be diplomáciai forrásra hivatkozva.

Novák Katalin Zelenszkij elnök meghívására utazott az ukrán fővárosba.

A háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű találkozó a két ország között Kijevben.

A magyar köztársasági elnök programjairól egyelőre nincs tájékoztatás.