Közélet

Már nem nyomoznak a szigetcsúcsi ingatlanok eladása miatt

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
Vadai Ágnes kérdezte a legfőbb ügyészt.

A DK képviselője furcsállotta, hogy miközben Polt Péter korábban arról tájékoztatta, hogy a Szigetcsúcson található hét ingatlan és a „volt pedagógusszálló” értékesítése ügyében nyomozás indult, az egyik érintett ingatlanon bontási munkákba kezdtek. A legfőbb ügyészt ezért egyebek mellett arról kérdezte, hol tart a nyomozás, hallgattak-e ki gyanúsítottakat, ha igen, hány embert, milyen gyanú alapján, és mikorra várható érdemi ügyészségi szakmai döntés.

Vadai Ágnes arra is választ várt, hogy az „igazságszolgáltatás független, pártatlan és önálló szakmai közreműködőjeként”, a „jogrend, a törvényesség és az igazságosság legfőbb őreként” Polt Péter milyen konkrét lépéseket tart szükségesnek a hasonló szándékos visszaélések megszüntetése, jövőbeli megakadályozása érdekében?

A legfőbb ügyész minderre azt válaszolta, hogy a szigetcsúcsi ingatlanok ügyében a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) Korrupció és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya valóban nyomozott különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt, de az  eljárást február elsején megszüntették, éspedig bűncselekmény hiányában.

Polt Péter a határozat indokolását úgy foglalta össze, hogy a lefoglalt dokumentumok alapján a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt., illetve a kerületi önkormányzat nevében eljáró személyek a jogszabályok adta keretek között jártak el, szándékos vagyonkezelői kötelességszegés nem volt megállapítható, az ingatlanok értékbecslését végző társaság hitelességét megkérdőjelező tény sem jutott a nyomozó hatóság tudomására, így az értékbecsléseket elfogadva az értékesítéseknél vagyoni hátrány nem keletkezett.

Az ügyben gyanúsítottat nem hallgattak ki. A nyomozó hatóság végig a felderítés szabályai szerint, önállóan járt el, a beszerzett bizonyítékok értékelése után így döntött az eljárás megszüntetéséről is. Határozatát a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség felülvizsgálta, azt törvényesnek és megalapozottnak találta, ezért az ügyben tovább ügyészségi intézkedés sem indokolt közölte válaszában a legfőbb ügyész.

Kapcsolódó
Polt: 2,2 milliárdos hűtlen kezelés miatt hat évet kértek a volt helyettes államtitkárra
A legfőbb ügyész azt nem árulta el, pontosan ki ellen emeltek vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik