Közélet

Pilz Olivér: Lehangoló volt az oktatási konzultáció Pintérrel, ilyen hozzáállással nem lesz változás

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
  • Pintér Sándor részvételével lezajlott a konzultáció a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen a pedagógusok helyzetéről.
  • Minden tankerület képviseltette magát, a találkozón több mint 400 iskolaigazgató és tanár vett részt.
  • A PDSZ vezetője szerint a felszólalások többsége kritikusan ítélte meg az oktatásirányítás munkáját.
  • Ennek ellenére arra ügyeltek, hogy legyenek kormánybarát megszólalók is.
  • A kisebb intézmények képviselői állítják, ők jól jártak a tankerületi rendszerrel.
  • Délután Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ elnöke mondott beszédet, utána Maruzsa Zoltán és Pintér Sándor következett.
  • Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítója szerint „lehangoló” volt hallgatni őket.
  • Az előzetes hírekkel ellentétben az eseményen nem jelentettek be béremelést.
  • A PDSZ azt közölte: a konzultáció nem nevezhető szakmai egyeztetésnek.

December 16-ra szervezett egyeztetést a Belügyminisztérium a pedagógusok képviselőivel a Nemzeti Közszolgálati Egyetemnél. Az egyeztetés fél 3-ig tartott.

Pilz Olivér a Tanítanék Mozgalom alapítója, a miskolci Herman Ottó gimnázium tanára szerint az esemény valójában nem konzultáció volt, inkább csak felszólalókat hallgattak meg. Többségében pedagógusok szólaltak fel, akik Pilz szerint többségében valódi problémákról beszéltek, volt, aki vastapsot kapott. Hozzáteszi: néhányan a felszólalók közül „a kormánypropagandát próbálták felmondani, de ők voltak elenyésző számban”.

A megbeszélésen a délután folyamán a kormány részéről részt vett Pintér Sándor belügyminiszter, Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár és Rétvári Bence miniszterhelyettes is.

A délután nagyon lehangoló volt. Leginkább, amikor a miniszter és az államtitkár beszélt a terveikről, mert ezek a tervek nem oldják meg az oktatás problémáját. Maruzsa Zoltán azt ecsetelte, hogy minden szép és jól működik, persze lesz majd béremelés. Pintér Sándor statisztikai adatokról beszélt úgy, hogy egyszer sem nézett azok mögé. Tehát lényegében nem érti az oktatásnak a problémáit. Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy ezzel a hozzáállással pozitív változást a következő időben nem lehet elérni

– fogalmazott Pilz, hozzátéve, hogy igény esetén még sor kerülhet hasonló konzultációra.

A rendezvény több résztvevő szerint sem érte el a célját.

Pintér a végén megalázott és nevetségessé tett mindenkit, tételesen végigment a problémákon, és tagadta azokat

– nyilatkozta a Telexnek Lendvai Emese, a szigetszentmiklósi Batthyány Kázmér Gimnázium pedagógusa, aki úgy látja, hogy folytatódni fognak a tiltakozások. Szerinte sokan csalódottan jöttek el, miközben bizakodva mentek oda. Úgy érezte, hogy a vidéki és a budapesti tanárok között sok különbség van, ez érződött a felszólalásokban is.

Demonstrálók fogadták az érkezőket

A délelőtt során a helyszínen – a Mérce.hu tudósítása szerint – nagyjából kéttucatnyi tüntető is megjelent, akik „erőt kívánnak adni a hónapok óta béremelésért, megbecsülésért és érdemi szakmai konzultációért tüntető tanároknak”. Ők sorfalat állva, transzparensekkel üdvözölték az érkező pedagógusokat.

Pintér Sándor érkezése után pár szót váltott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) vezetőjével, Nagy Erzsébettel, majd bement az épületbe.

PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete was live. | By PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete | Facebook

643 views, 23 likes, 0 loves, 7 comments, 11 shares, Facebook Watch Videos from PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete was live.

Nem jelentettek be béremelést

A PDSZ információi szerint összesen húsz ember kapott háromperces felszólalási jogot.

A szakszervezet előzetes információi arról szóltak, hogy az eseményen 21 százalékos béremelést jelenthetnek be, erre azonban nem került sor.

Nagy Erzsébet szerint a tanárok fizetéséről volt szó ugyan, de nem voltak egyértelmű kijelentések. Keddi sajtótájékoztatóján Rétvári arról beszélt, hogy a kormány három év alatt növelné összesen 75 százalékkal a tanárok juttatását. Jövőre 21, utána 25, majd 29 százalék emelést terveznek.

Bár a szakszervezetek jelen lehetnek a konzultáción, azon azonban nem szólalhatnak fel. Rétvári korábban azt mondta, azért, mert ők mindig meghívást kapnak a köznevelési kerekasztal üléseire, így az álláspontjukat ismeri a tárca, most a gyakorló pedagógusok véleményére kíváncsiak.

Az oktatási kormányzat az összes tankerületi vezetőt utasította, hogy vegyenek részt a konzultációban, tankerületenként nyolc-nyolc pedagógus vehet részt az eseményen.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagóguskar Elnöke arról beszélt a sajtónak, hogy szerinte sem oldja meg a problémákat egyetlen konzultáció, ezért további egyeztetésekre számít.

Megjelent a helyszínen Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója is, a Kölcsey Ferenc Gimnázium elbocsátott tanára, aki szerint a fórum valójában „színjáték”. Mint mondta, ő maga nem biztos, hogy szóba állna például Maruzsa Zoltánnal, de mégis eljött azért, hogy támogassa a meghívott kollégáit. Törley nem vár áttörést a konzultációtól, de úgy fogalmazott: „Várjuk meg a végét.”

Az Index.hu szerint a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból hárman kaptak meghívást, az intézményvezető és a két helyi sztrájkbizottsági vezető. Takács Gergely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magyary Zoltán terméből bejelentkezve a lapnak azt mondta: ők összesen háromperces felszólalási lehetőséget kaptak, ez idő alatt kell összefoglalniuk a tapasztalataikat.

A többség kritikus volt

Nagy Erzsébet a rendezvény szünetében beszámolt a délig elhangzott fejleményekről. Eszerint általa különösnek minősített hozzászólások is elhangzottak, amelyek szerinte rágalmak.

Egyesek ugyanis azt nehezményezték, hogy a pedagógusok maguk előtt tolják a diákokat a tiltakozások során. A hallgatóság nagy többsége nem értett egyet ezekkel a hangokkal, és ki is fejezték nemtetszésüket.

A kisebb intézmények képviselői arról beszéltek, hogy a tankerületi irányítás a működésükre pozitívan hatott, hiszen korábban az önkormányzati fenntartók nem tudtak megfelelő financiális körülményeket teremteni, ez viszont mára megváltozott, korszerűsítésekről számoltak be.

PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete was live. | By PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete | Facebook

2.1K views, 124 likes, 13 loves, 17 comments, 74 shares, Facebook Watch Videos from PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete: PDSZ - Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete was live.

Nagy Erzsébet szerint ez így is van, de ettől még a jelenlegi „központosított, felülről irányított, regulázott”  rendszer összességében nem megfelelő, az intézményeknek semmilyen autonómiája nincs, az igazgatók gyakorlatilag adatszolgáltatóként, végrehajtóként funkcionálnak.

A többség a konzultáció során a kritikusok mellett volt

– mondta a PDSZ vezetője, aki szerint a kormány közvetlen visszajelzést kapott arról, hogy például a béreket emelni, a munkaterheket csökkenteni kell.

A szakszervezeti vezető ennek ellenére nem nevezné szakmai egyeztetésnek azt, ami történt, az oktatásirányítás célja szerinte az élehetett, hogy kiereszthessék a gőzt a tanárok, „össznépi panasznapnak” minősítette inkább a konzultációt, amelyben ügyeltek arra is, hogy legyenek kormánybarát megszólalók.

Nagy Erzsébet jelezte azt is, hogy még a reggel folyamán az Egységes Diákfront levelet akart átadni a belügyminiszternek, amit ő nem vett át. A szakszervezeti vezető a konzultáció során azonban „kézbesítette” a levelet, letette a politikus elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik