Közélet

Európa-bajnok a magyar infláció

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Novemberben már Magyarországon volt a legmagasabb az infláció az Európai Unióban – derül ki az Eurostat pénteki közléséből. A 23,1 százalékos magyar fogyasztói árindex már magasabb, mint a balti országokban, és külön rossz hír, hogy az európai csökkenő infláció mellett nálunk még emelkedik az ütem – írta a Portfolio.hu.

Az Európai Unióban 11,1 százalék volt az infláció novemberben, ez már csökkenést jelentett az előző havi 11,5 százalékhoz képest. Az eurózónában pedig 10,6 százalékról 10,1 százalékra csökkent az áremelkedés üteme.

Magyarországon 23,1 százalék volt a harmonizált fogyasztói árindex (HICP), ez egész Európában a legmagasabb volt. Lettországban 21,7 százalék volt az áremelkedés, Észtországban és Litvániában pedig 21,4 százalék volt a drágulás. A régiónkban a cseh és a lengyel inflációs ráta volt a legmagasabb a magyar után:

  • Csehország 17,2 százalék,
  • Lengyelország 16,1 százalék,
  • Szlovákia 15,1 százalék,
  • Románia 14,6 százalék.

Havi szinten 1,7 százalékkal emelkedtek a magyar árak, ez szintén a legmagasabb volt novemberben. Európa jelentős részében már csökkentek az árak havi szinten, ebben élen járt Hollandia és Málta. A decemberi adatban pedig már az üzemanyag-ársapka kivezetése is benne lesz, ami várhatóan 2-2,3 százalékponttal dobja meg a hazai mutatót.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint novemberben a fogyasztói árak átlagosan 22,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. Tavaly novemberhez képest az élelmiszerek ára 43,8 százalékkal emelkedett, a háztartási energia 65,9 százalékkal drágult. Tavaly novemberhez képest 25,2 százalékkal emelkedett a nyugdíjas fogyasztói árindex.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik