Belföld

Nagy Márton elárulta, milyen hatással lesz a benzinárstop eltörlése az inflációra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerda este a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. 30. születésnapi rendezvényén kérdésre válaszolva arról beszélt, hogy az üzemanyagok hatósági árának kivezetése jelentősen megemeli majd az inflációs mutatót – írja a Portfolio.

Mint ismert kedd este a kormány bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagárstopot, miután káosz alakult ki az ellátásban, és több kútnál teljes leürülés történt. Ezzel véget ért a 480 forintos üzemanyag korszaka: a Mol irányárai szerint a 95-ös benzin immár 641 forintba, a dízel pedig 699 forintba kerül.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kedd késő esti rendkívüli Kormányinfón még nem mondott konkrét számot arra vonatkozóan, hogy milyen inflációnövelő hatása lesz az árstop eltörlésének, azonban

Nagy Márton tegnap közölte: 2-2,3 százalékpontos inflációnövelő hatásra számít, mely már idén decemberben jelentkezik.

A Portfolio elemzésében megjegyzi: ez a 2 százalékpont jövőre az éves átlagos infláció mértékét is megemeli. Ezért ha abból indulunk ki, hogy a gazdasági portál által megkérdezett elemzők szerint jövőre 15,9 százalékra várható az éves átlagos infláció, akkor ezzel az új hatással együttesen

a jövőre várható éves inflációs ráta (átlagosan) valahol 18 százalék felett lehet majd. Ilyen magas éves inflációs számra 1997 óta nem volt példa.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik