Közélet

Sajtóiroda: A képviselők melegítik a Parlamentet

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Jakab Péter először 23,1 fokot, egy nappal később 21,5 fokot mért az ülésteremben, pedig szerinte a Parlament helyett az iskolákat kellene fűteni, ahol csak 18 fok lehet. A kormány a tantermeket ellenőrzi, én a Parlamentet – írta a független képviselő, a Nép Pártján Mozgalom vezetője. A Facebook-oldalára feltöltött videóban Jakab Péter azt mondta, hogy finoman szólva is visszás, hogy eközben a diákok pokrócban ülnek az iskolában.

Az RTL Híradónak azt mondta Jakab Péter, elvileg az Országházban is 18 fok lehetne csak, amit a folyosón tartanak is, de ha egy képviselő szeretne melegedni, bemehet az ülésterembe.  

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvője, Nagy Erzsébet szerint jobb lenne, ha az iskolában is legalább ilyen meleg lenne. Az Országgyűlés hivatala jelezte: a vonatkozó jogszabályok szerint 18 fokos átlaghőmérsékletet biztosítanak. Ezt felfűtési és lehűtési ciklusok időzítésével érik el. A hőmérsékletet folyamatosan mérik, a ciklusok ennek megfelelően szabályozzák.

Az ülésterem hőmérsékletét nyilván befolyásolhatja az a tényező is, hogy egy légtérben hány ember tartózkodik

– tették hozzá, ami persze nemcsak a hatalmas épületre, hanem egy iskolai osztályteremre is érvényes. A kormányrendelet szerint a 18 fokos szabály a középiskolákra érvényes. Az Országgyűlés Hivatala korábban éppen az rtl.hu-nak jelezte, abban bíznak, a takarékoskodási intézkedések, mint például a 18 fokos szabály miatt a fűtésszámla nem a gáz árával arányosan nő majd, mert a spórolást az őszi és a tavaszi ülésszak közötti szünet érdemben nem segíti.

A felhasznált gázmennyiség nem függ szignifikánsan attól, hogy az Országgyűlés ülésezik vagy sem. Az a külső hőmérséklettől, az épületen belül elvárt hőmérséklettől, a földgáz árától és a munkanapok számától függ elsősorban

– írták akkor.

Kapcsolódó
Nem a téli szünet, hanem a 18 fokos szabály segíthet az Országházon
Tavalyhoz képest jelentősen nőtt a Parlament fűtésszámlája.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik