Közélet

A Kölcsey igazgatója a kirúgásokról: Kegyetlen, embertelen dolog volt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Szombaton éjjel osztotta meg újabb gondolatait kollégáinak a tankerület általi kirúgásáról Fazekas Csaba, a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója. Az intézményvezető a Facebookon azt írja:

Értem, hogy az intézkedést figyelmeztetés előzte meg, és a jogszabályokból következett. De tetteink hátterében ezeknél magasabb rendű elveknek kell állniuk. Mérlegelni kellett volna, hogyan állja meg a helyét a döntés az emberiesség nézőpontjából.

A Kölcseyből öt pedagógust távolított el rendkívüli felmentés keretében a tankerület, miután részt vettek a pedagógusok jogaiért és az oktatás reformjáért szervezett polgári engedetlenségi akciókban, ami miatt korábban figyelmeztetésben is részesültek.

Kapcsolódó
„Az első naptól fogva miattuk jártam be” – így élik meg tanáraik kirúgását a kölcseys diákok
A Kölcsey gimnázium diákjai között olyan is van, aki az elbocsátások miatt három tanárát veszítette el. Tanulók mesélnek arról, miért dühítik őket leginkább a kirúgások, és mit tanultak a pedagógusoktól az évek során.

A kirúgott tanárok között van Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom alapítója és Palya Tamás, de egy olyan pedagógus is, akinek alig hat hónapja lett volna a lehetséges nyugdíjazásáig.

A gimnázium igazgatója a posztját így folytatta:

Az iskolában 34 éve dolgozó és 6 hónappal a nyugdíjazás előtt álló kolléganő rendkívüli felmentése kegyetlen, embertelen dolog volt szerintem. Mi, tanárok, nem szoktunk a ballagás előtti hónapokban kizárni diákot az iskolából, akkor sem, ha súlyosan megszegi a házirendet. Mert tudjuk, hogy az érintett szabályszegése a mi kudarcunk is. Ilyesmin is el lehet gondolkodni. És azon is, hogy az igazságszolgáltatásnak, a bírói gyakorlatnak is fontos eleme a mérlegelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik