Közélet

Közölte is meg nem is Budapest, akar-e Fudan-népszavazást

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Valamilyen más formában tervezi kikérni a nép véleményét a budapesti városháza.

Némi ellenzéken belüli kötözködés ütötte fel a fejét a Budapesten azzal kapcsolatban, hogy a főváros vezetése nagyon csendben van a fél-egy éve még nagyon hangoztatott Fudan-népszavazás ügyében. Tavaly nyáron lett abból botrány, hogy a Ferencváros pusztulat részére, a Soroksári-Duna partjára tervezett Diákváros helyett a kormány inkább méregdrága egyetemi campust építene a kínai vezetés befolyása alatt álló intézménynek. Az ellenzék sok más tiltakozási forma (tüntetés, utcaátnevezés) mellett népszavazást is kezdeményezett.

Kapcsolódó
Népszava: Budapest kihátrált a Fudan-népszavazás mögül
Ferencváros megkérdezheti a kínai egyetemről a lakosokat.

Az országos népszavazást, ahogy minden ellenzéki referendumkezdeményezést, elkaszálták, ezúttal az Alkotmánybíróság, de helyi népszavazást még ki lehetett volna írni. A Népszava keddi cikke szerint azonban hónapok óta mély csendben van a főváros ezzel kapcsolatban, ami Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester szemét is szúrja (ő a DK-t látja emögött, a DK erre kioktatta a polgármestert, hogy inkább a rezsinövekedéssel foglalkozzon). Az ATV Híradó a fővárosi városházát is megkérdezte az ügyben. Azt a választ kapták, hogy

az Alkotmánybíróság döntése után mindenki számára világossá vált, hogy Magyarországon csak arról lehet népszavazást tartani, amit a Fidesz megenged.

Hozzátették a szűkszavú válaszban, hogy

Éppen ezért a főváros vezetése, korábbi ígéretéhez híven, más formában fogja kikérni a budapestiek véleményét a Fudan beruházásról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik