Belföld

Karácsony Gergely: itt az ideje, hogy a politika ne arról szóljon, amiről a Fidesz akarja

Kezdődik az aláírásgyűjtés a főpolgármester által kezdeményezett népszavazás ügyében.

A Nemzeti Választási Iroda előtt tartott sajtótájékoztatót Karácsony Gergely főpolgármester, miután átvette az általa benyújtott népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírásgyűjtő íveket. A főpolgármester az alábbi két kérdésben kéri ki az emberek véleményét:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

valamint

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Ahhoz, hogy a kérdéseket hitelesítsék, az aktivistáknak 200 ezer aláírást kell összegyűjteniük a most átvett íveken.

Karácsony Gergely elmondta, itt az ideje, hogy ne csak arról szóljon a politika, amiről a Fidesz szeretné, hanem olyan ügyekről, amelyek Magyarország számára valóban a legfontosabbak. Elmondta továbbá azt is, örül, hogy a csikorgó jogállami helyzet közepette két kérdése valahogy mégis átment NVI rostáján.

Nincs ma Magyarországon olyan ember, aki azt gondolná, hogy  fontosabb egy kínai elitegyetem idetelepítése, mint az, hogy legyen szálláshelye a vidékről ideköltöző egyetemi hallgatóknak

– érvelt Karácsony, aki szerint ugyanilyen fontos, hogy nagyobb támogatást biztosítsanak az állásukat önhibájukon elveszítő embereknek, aminek egyik legfontosabb eleme, hogy meghosszabbítsák az álláskeresési járadék folyósításának idejét.

A sajtótájékoztatón részt vett Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina is, aki emlékeztetett, a Fudan-ügy kirobbanásakor a ferencvárosi önkormányzat volt az első, amelyik helyi népszavazást kezdeményezett az ügyben, ám ezt a kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva megakadályozta. Baranyi ugyanakkor nem bánja, hogy országos népszavazás lett a dologból, mert a Fudan és a Diákváros ügye az egész országot érintő kérdés.

Hiszünk abban, ha össze tudjuk gyűjteni az érvényességhez szükséges 200 ezer aláírást, az azt jelenti, hogy a kormányváltás is lehetséges.

– zárta gondolatait Baranyi.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Karácsony Gergely négy kérdésben kezdeményezett népszavazást, ám az NVI döntéshozói végül csak a fenti kettőt hitelesítették ezek közül. A főpolgármester az alábbi témákban lett volna még kíváncsi az emberek véleményére:

  • Egyetért-e Ön azzal, hogy koncessziós szerződés keretében gazdasági társaságnak ne legyen átengedhető magyarországi gyorsforgalmi út üzemeltetése?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez?
  • Egyetért-e Ön azzal, hogy minden hatvan év fölötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező személy ingyenesen legyen jogosult SARS-CoV-2 neutralizáló antitest kimutatására alkalmas tesztre?

Közben terítéken van a kormány gyermekvédelmi, egyes vélemények szerint melegellenes népszavazása is, amelyet az országgyűlés nemrégiben meg is szavazott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik