Belföld

Népszava: Budapest kihátrált a Fudan-népszavazás mögül

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A fővárosban a korábbi ígéret ellenére nem lesz népszavazás a Fudanról – erről ír a Népszava. Baranyi Krisztina IX. kerületi polgármester a portálnak azt mondta, hogy:

Nagyon homályos válaszokat kapok az erre vonatkozó kérdéseimre. A legőszintébbnek az a verzió tűnik, miszerint a Fővárosi Közgyűlésen sem menne át a kezdeményezés, mivel a Demokratikus Koalíció nem támogatná.

A Demokratikus Koalíció nem reagált a Népszava megkeresésére, a főváros pedig azt válaszolta, hogy továbbra sem szeretnék, hogy „Budapesten kínai kémegyetem létesüljön. Az erről szóló népszavazást is a főpolgármester kezdeményezte, és az aláírások össze is gyűltek. Az viszont egyértelmű, hogy a kormányzat nem akarja, hogy ebben a kérdésben az emberek döntsenek”. Ám arra, hogy valóban a Demokratikus Koalíció miatt vagy más okból hátrálnak ki a népszavazásból, nem írtak semmit.

Az Alkotmánybíróság az országgyűlési választások után nem sokkal döntött úgy, hogy nem lehet országos népszavazást kiírni a kormány által erőltetett kínai Fudan Egyetem ügyében. Így, hogy a főváros kihátrált a népszavazás mögül elképzelhető, hogy a ferencvárosi önkormányzat megkérdezi majd erről a lakosokat.

Frissítünk!

A Demokratikus Koalíció cikkünk megjelenését követően közleményben reagált Baranyi Krisztina szavaira. A párt azt írta: „Azzal nem tudunk mit kezdeni, hogy az elmúlt hónapok kommunikációja alapján Baranyi Krisztinának mindenről a DK jut eszébe. Azt javasoljuk a polgármester asszonynak, hogy nézzen körbe az országban, Budapesten és a kerületében: a kormánynak arra sincs pénze, hogy befűtse az iskolákat, nemhogy Fudan Egyetemet építsen. Nem lesz Fudan Egyetem, ez az ügy csak arra jó, hogy feszültséget szítson az ellenzéken belül. Lesznek viszont megszorítások, lesz hétszeres gázár és lesz orbáni infláció. Ezekkel kellene foglalkozni. Biztosak vagyunk abban, hogy a IX. kerületben élőket is jobban érdeklik a megélhetési gondok, mint a polgármester asszony véleménye a DK-ról.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik