Közélet europoli

Cseh Katalin: Felesleges politikai hazardírozás népszavazást kezdeményezni az EU-tagságról

Teljesen fölösleges politikai hazardírozas népszavazást kezdeményezni Magyarország EU-tagságáról. Tagok vagyunk és azok is akarunk maradni – még a Fidesz-szavazók többsége is,

reagált Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője arra a kezdeményezésre, amelyet Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője jelentett be vasárnap. Ujhelyi szerint a Fidesz az Európai Unióból való kilépést készíti elő, ezért megerősítő jellegű népszavazást kellene tartani hazánk EU-s tagságáról.

Cseh szerint ez azonban nagyon rossz ötlet, és példának a brexit szavazást hozta fel, miszerint egy megnyertnek tűnő népszavazást is el lehet veszíteni, különösen válságban, Magyarország pedig a briteknél is sokkal többet veszítene a tagság feladásával. A politikus egy Facebook-bejegyzésben azt írta:

Tehát nem fogjuk támogatni ezt a népszavazást. Magyarország uniós tagságát pedig természetesen igen.

Ujhelyi a bejegyzésre kommentben válaszolt, szerinte a Momentum „valamiféle belső ellenzéki szkander miatt” nem szeretné támogatni a kezdeményezést. Cseh ezt a felvetést visszautasította és azt írta:

Szó sincs belső ellenzéki szkanderről. Egy ilyen népszavazás megnyitná az utat az euroszkeptikus indulatok felkorbácsolása előtt, és növelné, nem csökkentené annak az esélyét, hogy kisodródjunk az EU-ból. A cél helyes, az eszköz hibás. Ez az utolsó szavunk a témában.

Kapcsolódó
Jelentősen nőtt az euró bevezetését támogató magyarok aránya
Mit jelent az Európai Unió a magyarok számára, mit tartanak az uniós tagság legfontosabb előnyeinek és hátrányainak, és hogyan értékelik az EU hatását Magyarország fejlődésére – többek között ezekre keresi a választ egy friss kutatás.
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik