Belföld europoli

Népszavazást kezdeményez Magyarország uniós tagságáról az MSZP EP-képviselője

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Népszavazást kezdeményezek az uniós tagságunk megerősítéséről!

– írja vasárnap reggeli, hosszú Facebook-posztjában Ujhelyi István.

Az MSZP EP-képviselője úgy fogalmaz, hogy erre azért van szükség, mert soha „ilyen komoly és valódi veszély nem fenyegette még Magyarország uniós tagságát, mint most, amikor világos és egyértelmű lett, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz-kormány képtelen teljeskörű kompromisszumra jutni az Európai Bizottsággal és a hazánknak járó források egy részét bizonyosan elveszítjük.” Ujhelyi szerint a kormánypárt az uniós kilépést készíti elő, ezért szükséges a megerősítő referendum. „Orbán Viktor és a Fidesz a szabadságharcos pávatánc végét járja, az elmúlt években tényleg elmentek a falig, de ott nem kézfogás várta őket (ahogy Orbán remélte Tusványoson), hanem egy kemény betonfal.”

A következő napokban hivatalosan is be fogom nyújtani az illetékes választási bizottságnak azt a jogászokkal egyeztetett kérdést, miszerint „Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés alkosson törvényt Magyarország Európai Uniós tagsága iránti elkötelezettségéről?” A hatályos szabályoknak és a célnak egyaránt megfelelő kérdés.

A politikus emlékeztet:

Jövőre lesz kereken húsz éve, hogy Magyarország polgárai szavaztak az EU-hoz való csatlakozásról. Akkor 83 százalékos arányban, több mint hárommillió ember szavazatával döntöttünk az európai közösséghez való tartozásról. Minden felmérés azt mutatja, hogy a magyar emberek többsége – annak ellenére is, hogy a Fidesz támogatói közül ma már minden ötödik (!) kilépnie az EU-ból – még mindig és egyre jobban bízik az Unióban, sokkal jobban, mint saját kormányukban.

Frissítünk!

A 444 vasárnap délután arról írt, hogy a Jobbik is közleményt küldött ki arról, hogy hétfőn sajtótájékoztatót tartanak, amelynek tárgya: „Magyarországnak az Unióban a helye – népszavazást kezdeményez a Jobbik”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik