Közélet

Orbán Viktor tudomásul vette Hegedüs Zsuzsa lemondását

Tudomásul vette Hegedüs Zsuzsa miniszterelnöki megbízott lemondását Orbán Viktorközölte az atv.hu-val Havasi Bertalan.

A miniszterelnök a levelet megkapta. Tudomásul vette,

tudatta a kormányfő sajtófőnöke.

Hegedüs kedden nyújtotta be a lemondását és az erről szóló levelet az Hvg.hu-nak is eljuttatta. Ebben a döntését Orbán hétvégi, Tusványoson előadott beszédével indokolta, amelyet a szociológus „fajgyűlölőnek” nevezett. A miniszterelnök például úgy fogalmazott, hogy „a Kárpát-medencében mi nem vagyunk kevert fajúak, hanem a saját európai otthonában élő népeknek vagyunk a keveréke. (…) Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni.”

A távozó miniszterelnöki megbízott és szociológus lemondólevelében azt írta:

Őszintén sajnálom, hogy egy ilyen szégyenteljes állásfoglalás miatt kell megszakítanom azt a kapcsolatot, ami, bár az illiberális fordulatod óta egyre nehezebben volt kezelhető számomra, még rövidtávon fenntarthatónak látszott. Egy ilyen, az összes alapértékemmel ellentétes beszéd elhangzása után azonban nem maradt más választásom: annak ellenére, hogy az eredeti felkérésedben szereplő, teljes szabadságomat soha semmiben nem korlátoztad, most nyilvánosan kell szakítanom veled a Tusnádfürdőn elhangzottak miatt.

Hegedüs hozzátette azt is, hogy „a parlamenti határozat, ami utána Tusványoson egy nyíltan fajgyűlölő beszéddé fajult, ami akár Goebbelsnek is tetszett volna, túlment a vállalhatóság határán”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik