Közélet

Hegedüs Zsuzsa csinálni akar valamit, hogy megállítsa a kormányzati mételyt

Megszűnt az a kapcsolat, hogy megbeszéljük a dolgokat,

mondta az RTL Klubnak adott interjújában Hegedüs Zsuzsa szociológus Orbán Viktorral folytatott barátságáról. A szociológus kedden levélben mondott le miniszterelnöki megbízotti pozíciójáról. Hegedüs döntését azután hozta meg, hogy szombaton a magyar miniszterelnök a Bálványosi Szabadegyetemen „a fajok keveredéséről” beszélt.

Hegedüs szerint a kormányfő antiszemita beszédet tartott és ezzel ő nem tud közösséget vállalni. Lemondását követően a miniszterelnök egy levélben azt írta, hogy „a magamfajták esetében a rasszizmus ab ovo ki van zárva”, mire Hegedüs egy újabb levélben fejtette ki az álláspontját.

A szociológus az RTL-nek azt mondta, hogy Orbán mindig elolvassa és kijavítja a beszédeit, ezért nem érti, hogy „ez a tisztán fajgyűlölő” szöveg hogyan maradhatott így. Az interjúban Hegedüs magát a kormányfő korábbi főtanácsadójának nevezte, ami szerinte azt jelenti, hogy neki semmi köze nem volt a kormányhoz és azt is hozzátette, hogy az országgyűlési választás napja és a megbízása közötti időben nem kapott fizetést.

Hegedüsnél a kormány által gyermekvédelminek nevezett, homofób elemeket tartalmazó kampány és törvény verte ki a biztosítékot tavaly. A kérdésre, hogy akkor miért maradt eddig a posztján, azt válaszolta, hogy akkor még nem volt biztosítva a költségvetési forrás a vidék digitális felzárkóztatására, amely az általa támogatott egyik program.

Amíg a jogállamiságot nem hozzuk rendbe, nagyon helyes, hogy nem kapunk [helyreállítási pénzeket az Európai Uniótól],

jelentette ki a távozó miniszterelnöki megbízott, aki szerint az ország visszacsúszott a szegénységbe és az EU-n belül már csak Bulgária van mögöttünk a jövedelem tekintetében.

Hogy lehet 240 ezer forint átlagjövedelemből megélni? Ennyit visznek haza az ápolónők, a kezdő pedagógusok. Amikor az elkeseredés mellett ilyeneket szabad mondani, akkor elszabadul a pokol,

tette hozzá és arról is beszélt, hogy azért hozta nyilvánosságra a lemondó levelét, mert „robbantani akar”, csinálni valamit, hogy „ezt megállítsuk”, és úgy tervezi, hogy elindít egy civil kezdeményezést.

Mert ez egy olyan métely, amit, ha nem állítunk meg azonnal, akkor terjedni fog.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik